Tillbaka

Med QR-kod klarar man själv

På kursen Anpassad IT vid Mora folkhögskola klarar personer med måttlig intellektuell funktionsnedsättning, IF, att hitta till filmer, till dokument och till musik på egen hand. Vi använder oss av QR-koder.

Det började med att vi ville utveckla våra Sök och finn promenader med filmfrågor. Vår tekniker Micke spelade in korta filmer och lade på en server. Sen folkbildningsnätet stängde har vi provat ett betalkonto på Vimeo. Vi vill inte använda det kommersiella Facebook som finansieras av reklam och hela tiden ger en massa nya filmförslag. Våra deltagare mår bättre av en sak, (rätt sak) i taget.

Deltagarna använder mobiltelefoner eller surfplattor när de går runt och letar. Det är spännande att se hur visuella många av deltagarna är när det gäller att upptäcka en QR-kod som är gömd. Vi har provat både inomhus och utomhus. Det som toppar var när deltagarna själva gjorde filmfrågor till sina klasskamrater.

Vi har utvecklat användningen QR-kod. Nu har alla deltagare en QR-kodsläsare på sina datorer. Vår hälsa-rörelsepedagog har filmat ett träningsprogram och vi har plastat in tillhörande QR-koder. Vi fick en tackfilm från Victoria på Riksförbundet FUB när deltagarna inte var på skolan. Det är svårt att skicka filmer på mejl då de ofta är stora och det program vi använder Easy Mail klarar det inte alls. Med QR-kod på ett vykort fixade vi det lätt.

Vi funderar på att börja skicka hemuppgifter med hjälp av QR-kod och varför inte en inbjudan, en instruktion …….. Här är det nog bara vår fantasi som sätter gränser.

Vi har inspirerats av Hanna Virhammar Uppsala som har lagt ut filmer hur man gör QR-koder på Infotekets Youtubekanal. I Marie Nordfors Nilsson klassrum på Häggviks gymnasiesärskola finns det många QR-koder uppsatta på väggarna; om utflykter, om grattis sånger på olika språk, om UR-filmer på teman de jobbar med mm.

Tveka inte att börja!

Vill du veta mera om Anpassad IT, DigiJag och Nätpedagogiska metoder gå in på www.sikta.nu och http://digijag.se/ 

Text: Kerstin Gatu projektledare DigiJag
Foto: Gunnel Johansson

 

  • Hitta något som är kul och motiverande.
  • Hitta något som är utmanande men möjligt
  • Gör tillsammans.