Tillbaka

Inga gränser för Cirkus Gränslös

Vill du läsa texten på lättläst? Klicka här.

En mulen måndagseftermiddag får ett skimmer av magi när vi besöker Cirkus Gränslös i kurslokalen på Söder i Stockholm 

 

Artisten Klas Rudolfsson repeterar ett nummer till musik ur Jesus Christ Superstar. Hans balansakt sker i perfekt harmoni med Agnetha Fältskogs röst. 

Klas har varit med sedan Cirkus Gränslös start år 2000. Det var hans mamma som trodde att cirkus kunde passa honom. Nu, arton år senare, identifierar han sig som cirkusartist. 

Numret där Klas vigt och elegant flyttar sig runt i den svajande ringen ser svårt ut för en oinvigd. 

– Nej. Det svåraste är att tänka ut ett bra nummer, säger han. 

Klas får idéer till nya cirkusnummer genom att lyssna på musik. Känslan måste vara den rätta. 

– Det ska komma från hjärtat. Det är viktigt att folk njuter när de tittar. 

Viljan att möta publiken är något som Cirkus Gränslös ledare Danny Eriksson också framhåller. Artisterna är vana vid att uppträda. Cirkusen har gjort flera turnéer, både i Sverige, Tyskland och Grekland genom ett EU-projekt. 

– Här finns verkligen lusten i mötet med publiken. Jag skulle säga att de är väldigt bra på det, jämfört med många andra artister man ser, säger Danny. 

Cirkusens verksamhet sker i form av en studiecirkel. Precis som i alla cirklar är deltagarna med och utformar kursplanen. Till exempel väljer de musiken. 

– Numren är en kombination av vad de vill utforska och vad vi ser att de kan utveckla. I en studiecirkel ska det inte vara för mycket prestation, men man ska ändå spänna bågen, säger Danny, som är skådespelare och har arbetat mycket med fysisk teater. Danny har jobbat med Cirkus Gränslös sedan starten. Cirkusens andra ledare, Maja Asp, började i våras. 

– Maja har gedigen erfarenhet av att arbeta med cirkus. Hon ger gruppen ny inspiration, säger Danny. 

 

Tipsformatet 

Cirkus Gränslös är en studiecirkel för personer med intellektuell funktionsnedsättning inom Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. 

 

 

Text: Eli Åhman Owerts 

Foto: Elin Sahlin 

 

Taggar 

Goda exempel från SV 

Målgrupp Intellektuell funktionsnedsättning 

Profilområde kultur