Lättläst
Tillbaka

Du skulle sagt så här, ministern!

Här hittar du sidan på Lättläst

Inför valet var det mycket prat om primärvård. 
Varför inte säga vårdcentral istället? 
Ylva Bjelle lär politiker att prata och skriva på begriplig svenska. 

Ylva Bjelle är statsvetare och journalist. I januari i år hade hon manus klart för Studieförbundet Vuxenskolans (SV) satsning på kampanjen Bli en lättläst politiker.  

Under politikerveckan i Almedalen i Visby i somras fick hon tillsammans med SV-medarbetare möjlighet att fråga politiker på plats om de verkligen inte kan uttrycka sig tydligare än vad de ibland gör.  

-Mycket kan sägas mycket enklare än det politikerspråk som vi alla har hört. Det finns skräckexempel på uttryck som används i debatten som inte ens välutbildade personer förstår, säger Ylva, som till vardags är redaktör på halvtid på Dyslexiförbundets tidning Läs och skriv. 

Övrig arbetstid ägnar hon åt sitt företag Bjelle Media AB och att hjälpa företag att bli mer tillgängliga via branschorganisationen Svensk Tillgänglighet, där hon är ordförande. 

Före valet i år har Ylva varit med och undersökt hur tillgängliga vallokalerna är.  

Inför det förra valet 2014 drev SV kampanjen Mitt val. Undersökningar visade att 8 av 10 personer med intellektuella funktionsnedsättningar inte röstade, trots att det är deras rättighet.  

Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare på SV, tog kontakt med Ylva inför årets SV-kampanj Bli en lättläst politiker. Ylva kan det politiska språket efter flera år i den politiska hetluften, bland annat som pressekreterare åt Kristdemokraternas förre ledare Alf Svensson 1998 och som borgarrådssekreterare i Stockholm stadshus i fyra år.   

När det blev majoritetsskifte i stadhuset  2002 sökte Ylva till Journalisthögskolan på Stockholms universitet. Hon gick den så kallade akademikerlinjen på Journalisthögskolan som betyder ett år på skolbänken och ett halvt års praktik. 

Ute i arbetslivet igen blev det en rad arbeten inom medievärlden.  

TV 4 Nyhetsmorgon och Sveriges Radio var några av arbetsplatserna. 

-Jag längtade efter att få börja skriva igen, säger Ylva, som har kontoret hemma i villan Jakobsberg nordväst om Stockholm. 

-Jag började skriva för tidningen Allt om hjälpmedel och det gav mig mycket att tänka på när jag skulle skriva, för att texten skulle vara lättläst och ha rätt tonfall kring funktionshinder. 

Ylva blev kommunikatör för ett treårigt EU-projekt om funktionsnedsättning och arbetsmarknad. Hon skrev ansökan till EU. Projektet fick 25 miljoner kronor. Det var ett projekt inom Handisam, en myndighet som gick upp Myndigheten för delaktighet, MFD. 

-Så jag har sakkunskap inom områden som funktionsnedsättning, politik och att skriva. Att skriva lättläst passar mig precis. 

-I år är det extra viktigt för myndigheter att bland annat göra tillgängliga hemsidor på webben. Den 23 september började den nya lagen om tillgänglighet att gälla inom EU. Det som är skattefinansierat ska också vara tillgängligt för alla. 

-Dessutom finns redan FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.  

 

Många kvällar har Ylva antecknat det som politiker sagt i nyhetssändningar i radio och TV. Inget som hon tar som exempel på krångligt språk är påhittat – det finns alltid en politiker i verkligheten som sagt just det.  

I Almedalen i somras fick några av politikerna svara på vad de egentligen menade med sina uttalanden.  SV-medarbetare och personer med funktionsnedsättning gick ut på gatorna med plakat och träffade politiker. 

-Morgan Johansson (S), justitie- och integrationsminister, blev ställd när han först trodde att han inte alls sagt det vi visade på ett plakat. Men det hade han.  

-När jag under Bokmässan 2017 deltog i en debatt med politiker fick jag höra att politiker ibland svävar ut i obegripligheter därför att det inte har något bra svar eller för att det inte är förankrat i partitoppen. 

Ylva Bjelles kurs Bli en lättläst politiker finns online på Studieförbundet Vuxenskolans (SV) hemsida. Vem som helst kan gå in och lära sig att skriva bättre och enklare svenska. 

På onlinekursen finns några exempel på hur man inte ska prata som politiker. Var och en har möjlighet att fylla i sin egen översättning innan man tar del av Ylvas. 

Till exempel sa statsminister Fredrik Reinfeldt 2012:  

”Jag har förståelse för att malmöborna tycker att det får vara slut på våldsjusticen.” 

-Lite enklare kan man säga: Jag förstår att de som bor i Malmö inte vill ha mera våld, säger Ylva. 

Ylva tar ett annat exempel, som också finns i onlinekursen Bli en lättläst politiker. Det är finansmarkandsminister Peter Bolund (MP) som 2017 säger: 

”I promemorian föreslås att skattenedsättningen för förbrukning av el i datorhallar utvidgas”. 

Ylva säger: 

-Han menar förmodligen att den som har en datorhall ska få lägre elskatt.  

-Jag tror att det kan vara nyttigt för nyvalda att verkligen från början satsa på att bli förstådda. Det ökar trovärdigheten och fler kan ta del av budskapet. 
Text: Mats Nilsson 
Foto: Ylva Bjelle

 

  • Onlineutbildningen Bli en lättlästpolitiker finns på www.sv.se/lattlastpolitiker 
  • Vårt kampanjarbete i Almedalen bygger på tre hörnstenar: Det ska vara viktigt. Det ska visualiseras/konkretiseras och Målgruppen ska vara med och i fokus. 

 

 

Läs mer

  • Lättläst KiX

    Att ta ansvar och bli aktiva deltagare är några av målen för dem som är med i Studieförbundet Vuxenskolans...

    Läs mer
  • KiX

    Att ta ansvar och bli aktiva deltagare är några av målen för dem som är med i Studieförbundet Vuxenskolans (SV) projekt KiX i...

    Läs mer
  • Dansvariation - rörelseglädje

    I SV-projektet ”På Egna Ben” ska danscoacher med intellektuell funktionsnedsättning ges möjlighet att leda andra i...

    Läs mer
  • Cirkus Gränslös

    En mulen måndagseftermiddag får ett skimmer av magi när vi besöker Cirkus Gränslös i kurslokalen på Söder i Stockholm.

    Läs mer
  • Mitt val

    Här hittar du sidan på Lättläst Genom Mitt val ges personer med intellektuell funktionsnedsättning möjlighet...

    Läs mer
  • Mitt val

    Internationell succé 2019 och mottog då utmärkelse för ”best practice” inom ”political participation” hos FN.

    Läs mer
  • Mitt val

    Mitt val gör nu internationell succé! Våren 2019 mottog Studieförbundet Vuxenskolan en internationell utmärkelse för ”best practice”...

    Läs mer
  • Lättläst om - Det är ditt liv

    ”Det är ditt liv” handlar om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.   Man får veta mera om sina rättigheter och skyldigheter.  ...

    Läs mer
  • LSS - Leva som Svensson

    Här hittar du sidan på Lättläst LSS är Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade  och...

    Läs mer
  • Min mening

    Studiecirkeln har till syfte att öka förståelsen och kunskapen om hur man med alternativa och kompletterande kommunikationsformer kan öka...

    Läs mer