Välkommen

Aktuellt på SV

Läs vår tf förbundschef Linus Olofssons senaste krönika i Liberalernas medlemstidning Nu!

"Där engagemanget gror – där bor fria bildade individer" tar oss med på en resa genom Studieförbundet Vuxenskolans mångfasetterade värld. Från hiphopstudion där låtar om samhällskriser föds, till diskussioner om digital säkerhet och hjälp från AI-robotar vid middagsplanering.

Läs hela krönikan här

Varför söker sig få till politiken idag?

Boken ”Vad hände?! – Från engagemang till karriärister” försöker att reda ut detta.

Den 22 januari lanserade Fores tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan den nya antologin Vad hände?! – Från engagemang till karriärister, en bok om partipolitikens förfall där personer med erfarenhet från civilsamhället, forskningen, media och beslutsfattande positioner i både riksdag och regering skriver om hur ett minskat politiskt engagemang i slutändan påverkar vår demokrati negativt.

Få söker sig till politiken i dag och allt färre ser partipolitiskt engagemang som ett sätt att lösa samhällsproblemen. Missnöjet ökar och partierna har svårt att fånga upp medborgarnas engagemang trots att intresset för samhällsfrågor är stort.

LÄS MER OCH LADDA HEM BOKEN HÄR

Vårens kurser och studiecirklar är här!

Dyk in i vår vårkatalog och upptäck över 4000 kurser och studiecirklar!  Oavsett om du är intresserad av föreningskunskap, hantverk, kultur eller vill lära dig ett nytt språk, har vi kurser för dig. Anmäl dig idag och fördjupa dig i ämnen som betyder mest för dig. 

TILL KURSERNA

Krisberedskap och bygdegårdar

I en värld där krig och kriser ofta dominerar nyhetsflödet, är det avgörande att vara förberedd. Bygdegårdarna spelar en central roll i att stärka vårt samhälles beredskap och resiliens. 

Beredskap är nyckeln till att kunna hantera allvarliga händelser, vare sig det är i fredstid eller vid höjd beredskap för krig. Bygdegårdarna spelar en avgörande roll genom att erbjuda resurser som mötesplatser, skydd för olika grupper, matförråd och till och med kunskap genom studiecirklar. 

LÄS MER HÄR

Sista numret av Impuls är ute

I 56 fantastiska år har tidningen Impuls berikat våra liv med inspirerande berättelser, värdefulla insikter och den gemenskap som bara en tryckt tidning kan erbjuda. Men som allt i livet, kommer även de bästa kapitlen till ett slut. 

Vi är glada att kunna meddela att nästa år kommer vi att stiga in i den digitala världen fullt ut med lanseringen av ett nytt digitalt nyhetsbrev. Vår passion för att dela kunskap, inspiration och gemenskap fortsätter, bara i ett nytt format! 

LÄS IMPULS

Ett nytt kapitel för Impuls

I knappt sex decennier har Impuls varit en källa till inspiration, kunskap och gemenskap för många. Studieförbundet Vuxenskolan är stolt över att ha kunnat leverera denna tidning som under alla dessa år berikat, engagerat och informerat. Till följd av förändringar i budgeten kommer Impuls, efter 56 års trogen tjänst, inte längre att ges ut efter början av 2024.

Läs vidare

#studieförbundensamlarsverige

Vi protesterar mot nedskärningarna!

I regeringens nyligen presenterade budgetproposition för 2024 föreslås drastiska neddragningar inom studieförbundens anslag. Med en minskning om en tredjedel riskerar över 200 000 deltagare att drabbas direkt.

Vi finns i hela landet, i alla kommuner. Vi når dem som är svårast att nå. Den infrastruktur som studieförbunden står för är avgörande för kulturen och civilsamhället.

Nedskärningen kommer att drabba deltagarna i studieförbundens verksamheter hårt. Verksamhet för ofrivilligt ensamma äldre, människor långt från arbetsmarknaden och människor med funktionsnedsättning finansieras i hög grad med statsbidrag. Här riskerar nedskärningarna att slå hårdast.

LÄS MER OCH STÖD OSS

Vi presenterar ny tillförordnad förbundschef

Vi är stolta att presentera Linus Olofsson som vår nya tillförordnade förbundschef på Studieförbundet Vuxenskolan!

Med en gedigen erfarenhet inom organisationsledning och en bakgrund som utvecklingschef och strategisk rådgivare på SV:s förbundskansli, är Linus väl rustad att bygga vidare på vårt starka arv och möta de utmaningar och möjligheter som väntar oss. Vi ser fram emot en lysande framtid med Linus som vår tf förbundschef!

LÄS MER HÄR

Regeringen drar ner på pengar till studieförbunden

Regeringen har presenterat neddragningar på 500 MSEK på studieförbundens verksamhet och nu vill de istället satsa på utbildningar som ger ”riktiga jobb”, men vem är det då som får och vem förlorar?  

- Regeringen och Sverigedemokraterna riktar nu ett stenhårt slag mot studieförbunden och den fria folkbildningen. En nedskärning med 500 miljoner kronor är ett dråpslag som kommer att märkas varje dag i hela landet.

LÄS MER

Studieförbundet Vuxenskolans profilområden

Landsbygder, funktionsrätt, integration och föreningslivet. De fyra områdena blir Studieförbundet Vuxenskolans profilområden. Beslutet togs på Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma i Linköping den 13–14 maj där över 200 ombud deltog.  

Studieförbundet Vuxenskolans vision är ett samhälle där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet. Syftet med att anta tydliga profilområden är att de ska leda hela Studieförbundet Vuxenskolans gemensamma organisation mot den visionen. 

LÄS MER

Vår verksamhet är öppen för flyktingar från Ukraina

Med anledning av kriget i Ukraina har Studieförbundet Vuxenskolan bestämt sig, att tillsammans med andra ideella organisationer och grupper, använda sin stora kapacitet för att bidra i både mottagande och integration. I hela SV-organisationen och över hela landet sker nu olika typer av insatser. Detta på samma sätt som under flyktingkrisen 2015 när SV ställde om verksamheten för att hjälpa till.

Läs mer