Plats för dig

Aktuellt

Nytt nummer av impuls ute!

NUMMER 2 MAJ 2021 ÅRGÅNG 54
Impuls är Studieförbundet Vuxenskolans tidning som kommer ut fyra gånger per år. Tidningen görs av Liab, Liberal Information AB.

I detta nummer har Impuls bland annat träffat krögaren Tareq Taylor, en av många företagare som fått kämpa under covid.
SID 4

LÄS HELA TIDNINGEN HÄR

Nyhet - Artikel SvD april 2021

Som svar på Tove Livfendahl "Konsten att tämja ett civilsamhälle"

Med anledning av krönikan ”Konsten att tämja ett civilsamhälle”, har Studieförbundet Vuxenskolan skickat svar till SvD.

I över 100 år har folkbildningen och studieförbund varit platsen för fria tankars hem. Den fria och frivilliga folkbildningen där människor möts har under decennier varit avgörande för att skapa tillit mellan människor och tillit i förhållandet till samhällets institutioner. 

Läs artikeln här

Svar på DN Debatt 20 feb -21.

Som svar på Magnus Ranstorp mfl på DN debatt.

Precis som Ranstorp mfl  skriver, har Studieförbunden historiskt spelat en stor och viktig roll för att kunna möjliggöra individens bildningsresor och förverkliga sina drömmar. Sedan Studieförbundet Vuxenskolan bildades för över 50 år sedan, har nog behoven av folkbildningen i samhället aldrig varit större.

Läs hela svaret här.

Seniorsurfarna säsong 2

Tisdagen den 9 februari är det premiär för nya säsongen av Seniorsurfarna på UR Play och i SVT1 klockan 21.00. I den nya roliga och lärorika säsongen av Seniorsurfarna är deltagarna inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl-Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Precis som förra säsongen är Kattis Ahlström vägvisare. 

Läs mer här!

Så fungerar studieförbundens finansiering

Vi är en ideell förening där den huvudsakliga intäkten kommer från staten. Statsbidraget fördelas av Folkbildningsrådet som är en ideell förening med vissa myndighetsuppdrag, givna av riksdag och regering. Folkbildningsrådet ställer i sin tur upp särskilda villkor kopplade till statens fyra syften med folkbildning och dessa måste följas för att verksamheten skall vara bidragsberättigad. Studieförbundet Vuxenskolan får även lokalt bidrag från kommuner och regioner.

Läs mer här.

Plats för samtal

Plats för samtal är en mötesplats, ett dialogsforum, där perspektiven breddas och åsikter möts i ett bildande samtal.

Till samtalen

Lita på Sverige

Lita på Sverige är en filmserie i flera delar som tagits fram för att lyfta frågor som rör Sverige, svenskhet och olika funktioner och myndigheter i det svenska samhället. Filmerna riktar sig till personer som befinner sig i asylprocess, men kan även användas inom etableringsprogrammen. Varje film är 7-10 minuter lång och finns textade på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska.

Se filmerna här

SV ♥ Funktionsrätt

SV har ett stort engagemang inom funktionsrättsområdet. Personer med psykisk ohälsa, intellektuell funktionsnedsättning, äldre med demens, anhöriga och många fler deltar i lärande och kultur med oss.

Låt dig inspireras!

Vi ställer om i coronatider

Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp.

Vi flyttar ut vår verksamhet till digitala kanaler eller utomhus. Dessutom erbjuder vi stöd för föreningar och organisationer så att deras medlemmar kan fortsätta att träffas digitalt och bedriva sin verksamhet. Hos finns också kultur på distans.

Gå en distanskurs hemifrån eller starta en egen distanscirkel! Du kan välja mellan en mängd olika ämnen och områden.

Se all distansverksamhet

Vi ställer om i coronatider. Vi ställer inte in, vi ställer om och vi ställer upp.

Lättläst text

Vi flyttar ut vår verksamhet till digitala kanaler eller utomhus. Dessutom erbjuder vi stöd för föreningar och organisationer så att deras medlemmar kan fortsätta att träffas digitalt och bedriva sin verksamhet. Hos finns också kultur på distans.

Generella råd för att undvika smitta 

Grundläggande är Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring vad man kan göra för att undvika smitta:

- Undvik att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

- Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

- Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.