Välkommen

Aktuellt på SV

Nominera till Lättläst-priset 2023

Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. År 2020 delades det ut för första gången. Med en jury bestående av förtroendevalda, specialister inom språk och läsare, som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning.
Priset delas ut på årets Bokmässa. 

Nu är det dags att skicka in din nominering till årets Lättläst-pris.

LÄS HUR DU NOMINERAR HÄR

Är du aktiv i en förening?

Då har du hamnat helt rätt! Hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan hittar du som är föreningsaktiv och samverkar med oss material, metoder och mallar som kan vara till hjälp för dig och din förening. Vi har alltifrån stöd i föreningsutveckling till studiematerial och utbildning för dig som är ordförande, kassör eller har ett valberedningsuppdrag.

Välkommen till Studieförbundet Vuxenskolans digitala föreningsakademi och föreningsbox, här finns information, verktyg och tips för dig som är eller vill bli engagerad i föreningslivet i Sverige.

Vill du veta mer om vad vi kan hjälpa just dig och din förening med?

LÄS MER HÄR

Impuls 4

Nu är årets sista nummer av Impuls ute!

Vi har träffat årets prismottagare av Lättläst-priset och författarpriset. 
Ett stort reportage om starka kvinnor och deras kunskapstörst. Som vanligt kan du läsa ledaren med Johan Fyrberg, cirkelledarintervju och mycket mer. 

Trevlig läsning!

LÄS IMPULS HÄR

Podd-tips!

Lyssna på Studieförbundet Vuxenskolans författarprismottagare Maria Maunsbach som pratar om sin bok Lucky Lada och jag i podden Landet. 

Boken skildrar en liten skånsk landsort och dess invånare genom skrävlande skrönor och osannolika anekdoter om ungdomsförälskelser, sex, fylla, epatraktorer och hemvändande. En Piraten-pastisch ur ett kvinnligt perspektiv.

Medverkande är Maria Maunsbach, författare och samtalet leds av Håkan Montelius.

TILL PODDEN

Vinnare av Lättläst-priset 2022 – Eli Åhman Owetz

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 tilldelas författaren Eli Åhman Owetz. Hon får priset för romanen Sköna Maj, en varm berättelse skriven i genren lättläst. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg och både prisutdelning och författarsamtal sänds live på vår YouTube-kanal.

Läs mer här

Satsa på hälsan i höst

Satsa på dig själv och hälsan lite extra i höst.

Tillsammans med bland annat Sanna Lundell leder vi digitala kurser i allt från stresshantering, medberoende, antiinflammatorisk kost och bildterapi. Du kan gå kurserna digitalt vart du än bor i landet. För de som jobbar hemifrån, bor på landet, är hemma med barn eller av andra anledningar vill förkovra sig hemma i fåtöljen satsar Studieförbundet Vuxenskolan särskilt på digitala kurser i hälsa i höst.

TILL KURSERNA

Nytt nummer av Impuls

Nu är det senaste numret av Impuls ute!
I detta nummer kan du läsa mer om vår alldeles egna Emma Rossvik och hennes mångåriga engagemang hos SV. 

Vi har även besökt Delsbo och pratat med eldsjälar och deras betydelse för hemorten. Vi tipsar om appar som ska öka motivationen till vardagsmotion och träffat cirkelledare som berättar om sitt engagemang och som vanligt fina inledande ord av Ulrika Heie. Trevlig läsning!

TILL IMPULS

Debattartikel Altinget - Myndigheterna kan lära av studieförbunden

De tio studieförbunden är självständiga juridiska personer som samkör detaljerade verksamhetsdata. Inte bara stickprov, utan en total samkörning av 100 procent av verksamheten, deltagarna och träffarna. Det skriver debattörerna om sina registerkörningar.

Johan Fyrberg, ordförande Studieförbunden i samverkan och förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan
David Samuelsson, Generalsekreterare Studieförbunden i samverkan, ordförande Civos. 

Läs hela artikeln här

Folkbildning för minoritetsspråk

”Jag själv fick inte med mig det samiska språket när jag var barn. I dag har jag tagit tillbaka det” - Moa Backe Åstot

Folkbildningen har fått nytt uppdrag för att stärka de nationella minoritetsspråken. Satsningen handlar om att främja folkbildningsverksamhet på och om minoritetsspråk över hela landet. 

Läs mer här

Vår verksamhet är öppen för flyktingar från Ukraina

Med anledning av kriget i Ukraina har Studieförbundet Vuxenskolan bestämt sig, att tillsammans med andra ideella organisationer och grupper, använda sin stora kapacitet för att bidra i både mottagande och integration. I hela SV-organisationen och över hela landet sker nu olika typer av insatser. Detta på samma sätt som under flyktingkrisen 2015 när SV ställde om verksamheten för att hjälpa till.

Läs mer

Lita på Sverige

Lita på Sverige är en filmserie i flera delar som tagits fram för att lyfta frågor som rör Sverige, svenskhet och olika funktioner och myndigheter i det svenska samhället. Filmerna riktar sig till personer som befinner sig i asylprocess, men kan även användas inom etableringsprogrammen. Varje film är 7-10 minuter lång och finns textade på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska.

Se filmerna här

SV ♥ Funktionsrätt

SV har ett stort engagemang inom funktionsrättsområdet. Personer med psykisk ohälsa, intellektuell funktionsnedsättning, äldre med demens, anhöriga och många fler deltar i lärande och kultur med oss.

Låt dig inspireras!