Här stärks demokratin

Aktuellt på SV

Almedalen 2022

Studieförbundens roll i välfärdssamhället, folkbildningens verksamhet i framtiden och internmomsfrågan för ideella aktörer. Det är några av de frågor som vår förbundschef Johan Fyrberg kommer att samtala om under Almedalsveckan som äger rum 3–7 juli i år.

Mitt val är även på plats i Visby för att samtala med partiledare, ministrar och riksdagsledamöter utifrån demokratispelen Vem bestämmer och Gissa partiet.

LÄS MER

Är du en framtida samhällsledare?

Vi söker nu dig som är mellan 18-35 år som vill delta ett utbildnings- och mentorskapsprogram.

Programmet är till för dig som finns i eller i anslutning till SV och som har eller skulle kunna bli aktuell för ett ledande uppdrag i civilsamhället. Programmet är exklusivt och antal deltagare är begränsat till 8-12 stycken med start i september.

LÄS MER

Johan Fyrberg om året 2021

"Vi har sett bortom den rapporteringsbara folkbildningen"

Ungefär samtidigt som Johan Fyrberg började som förbundschef på Studieförbundet Vuxenskolan slog coronapandemin till. När han två år senare ska sammanfatta 2021, står vi på tröskeln till nästa kris, med Rysslands invasion av Ukraina.
– Vi kommer förstås att ställa våra resurser till förfogande för att möta en flyktingvåg, säger Johan Fyrberg. Men vi har också en roll i att möta människors oro, i vår verksamhet där vi träffar hundratusentals i alla åldrar.

LÄS INTERVJUN

Reportage - Mitt val

Vi besökte Järfälla och fick vara med i en studiecirkel i metoden Mitt val. Cirkelledare och cirkeldeltagare berättar mer om hur metoden går till och hur den förbereder cirkeldeltagarna att göra det egna valet inför valet i september.

Knappt 4 av 10 personer med intellektuell funktionsnedsättning går och röstar. Det beror inte bara på tillgängligheten i själva vallokalen utan glappet växer långt före valdagen. Tillgången till lättläst information om partierna är begränsad. Språktröskeln är hög för många, när politiker formar sina budskap på sätt som ofta är komplexa och svårtolkade.

LÄS REPORTAGET

Finalister Lättläst-priset 2022

För tredje året i rad utser Studieförbundet Vuxenskolan årets pris för tillgänglig läsning. Nu är finalisterna klara för Lättläst-priset 2022. Av sex titlar ska juryn utse årets bästa lättlästa bok, och författaren/bearbetaren belönas med 50.000 kronor i september. 

TILL FINALISTERNA

Metoden Mitt val

Mitt val är en metod som tillgängliggör röstning och politik för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Den bygger på en studiecirkel med lättläst information om hur vår demokrati fungerar och är uppbyggd.   

Metoden genomförs tillsammans med Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (FUB) och verksamheten Inre Ringen, som organiserar personer med IF. 

LÄS MER OM MITT VAL

Nytt nummer av Impuls

Nu finns 2022s nummer två av Impuls ute och du kan läsa den här. 
I detta nummer har vi intervjuat en cirkeldeltagare om metoden Mitt val. Vi har träffat Seher Yilmaz och pratat om ämnet rasism, vi har även tagit ett ställningstagande mot SD som du kan läsa i sin helhet. 

Vi har även fått ta del av en minicirkel i det populära ämnet biodling. 

LÄS TIDNINGEN HÄR

Folkbildning för minoritetsspråk

”Jag själv fick inte med mig det samiska språket när jag var barn. I dag har jag tagit tillbaka det” - Moa Backe Åstot

Folkbildningen har fått nytt uppdrag för att stärka de nationella minoritetsspråken. Satsningen handlar om att främja folkbildningsverksamhet på och om minoritetsspråk över hela landet. 

Läs mer här

Vår verksamhet är öppen för flyktingar från Ukraina

Med anledning av kriget i Ukraina har Studieförbundet Vuxenskolan bestämt sig, att tillsammans med andra ideella organisationer och grupper, använda sin stora kapacitet för att bidra i både mottagande och integration. I hela SV-organisationen och över hela landet sker nu olika typer av insatser. Detta på samma sätt som under flyktingkrisen 2015 när SV ställde om verksamheten för att hjälpa till.

Läs mer

Lita på Sverige

Lita på Sverige är en filmserie i flera delar som tagits fram för att lyfta frågor som rör Sverige, svenskhet och olika funktioner och myndigheter i det svenska samhället. Filmerna riktar sig till personer som befinner sig i asylprocess, men kan även användas inom etableringsprogrammen. Varje film är 7-10 minuter lång och finns textade på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska.

Se filmerna här

Läs förbundschefens bloggtext

Vi ser hur demokratifrågorna runtomkring oss både debatteras och praktiseras. Det handlar om allt från pengar till ett förstärkt försvar, om rätten till att demonstrera till möjligheten för valdeltagande och insatser för mottagande och integration av Ukrainska flyktingar. 

Läs vidare här

Mitt val uppmärksammas inom forskning

Starkare politiskt självförtroende med Mitt val som metod?

 

Att delta i demokratin är så mycket mer än det som sker i vallokalerna. Det som sker innan, formandet av en politisk preferens och att ta del av information, är minst lika viktigt. Hur bidrar Mitt val som metod till att tillgängliggöra politik och demokratiskt deltagande för personer med intellektuell funktionsnedsättning? Det ska fem forskare undersöka de kommande åren.

Läs om forskningen här

Vi älskar föreningslivet!

Vi älskar föreningslivet, där människor möts över ett intresse eller en idé. En förening är skaparkraft, engagemang och demokrati på riktigt.

Vi kan stötta dig och din förening på många olika sätt:
Med föreningsboxen för dig som vill starta en förening, nyss blivit medlem eller fått ett styrelseuppdrag. Med tips, råd och pedagogiskt stöd. Och med kunskap och material för att utveckla er förening.

Vi finns mitt i det finmaskiga nätverket av lokala, ideella föreningar som ungdoms och pensionärsföreningar, hembygds- och bygdegårdsföreningar och andra som driver på politiska frågor och lokal utveckling.

Se mer information och material

SV ♥ Funktionsrätt

SV har ett stort engagemang inom funktionsrättsområdet. Personer med psykisk ohälsa, intellektuell funktionsnedsättning, äldre med demens, anhöriga och många fler deltar i lärande och kultur med oss.

Låt dig inspireras!