Här stärks demokratin

Aktuellt på SV

Maria Maunsbach tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2022

Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2022 tilldelas författaren Maria Maunsbach. Hon får priset för romanen Lucky Lada och jag, en anekdotisk berättelse med humor, sprungen ur den skånska myllan Höör. Priset delas årligen ut för att uppmärksamma en person som speglar nutidens landsbygd i sitt författarskap och är i början av sin karriär. Priset delades ut på Bokmässan i Göteborg. Både prisutdelning och författarsamtal sänds live på vår YouTube-kanal.

Läs mer här!

Vinnare av Lättläst-priset 2022 – Eli Åhman Owetz

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 tilldelas författaren Eli Åhman Owetz. Hon får priset för romanen Sköna Maj, en varm berättelse skriven i genren lättläst. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg och både prisutdelning och författarsamtal sänds live på vår YouTube-kanal.

Läs mer här

SV på Bokmässan

Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och äger rum 22–25 september 2022 på Svenska Mässan i Göteborg och självklart är SV på plats även i år. 

Vi har ett fullproppat program som du hittar på länken - Bokmässan program

Ett axplock ur programmet: Jonna Bornemark, lär dig mer om studiecirkeln Lita på Sverige och prisutdelning av två viktiga litteraturpriser. Allt detta och mycket mer finns att uppleva i Studieförbundet Vuxenskolans monter C05:02.

LÄS MER

Satsa på hälsan i höst

Satsa på dig själv och hälsan lite extra i höst.

Tillsammans med bland annat Sanna Lundell leder vi digitala kurser i allt från stresshantering, medberoende, antiinflammatorisk kost och bildterapi. Du kan gå kurserna digitalt vart du än bor i landet. För de som jobbar hemifrån, bor på landet, är hemma med barn eller av andra anledningar vill förkovra sig hemma i fåtöljen satsar Studieförbundet Vuxenskolan särskilt på digitala kurser i hälsa i höst.

TILL KURSERNA

Nytt nummer av Impuls

Nu är det senaste numret av Impuls ute!
I detta nummer kan du läsa mer om vår alldeles egna Emma Rossvik och hennes mångåriga engagemang hos SV. 

Vi har även besökt Delsbo och pratat med eldsjälar och deras betydelse för hemorten. Vi tipsar om appar som ska öka motivationen till vardagsmotion och träffat cirkelledare som berättar om sitt engagemang och som vanligt fina inledande ord av Ulrika Heie. Trevlig läsning!

TILL IMPULS

Fores lanserar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan antologin Vändpunkt: Reformer till den liberala demokratins försvar. I boken står förslag för att försvara och förstärka den liberala demokratin så som vi känner den i fokus.  

Föregångaren Va?! Är demokratin hotad? slog fast: ja – det är den. I denna uppföljare fick författarna frågan: vad gör vi åt det? 

De nio författarna visar att konstitutionella och institutionella skyddsvallar behövs för att försvara den liberala demokratin mot både inre och yttre hot. Detta blir särskilt tydligt i ljuset av den nya säkerhetsordningen efter Rysslands invasion av Ukraina.  

Läs mer om nya boken

Debattartikel Altinget - Myndigheterna kan lära av studieförbunden

De tio studieförbunden är självständiga juridiska personer som samkör detaljerade verksamhetsdata. Inte bara stickprov, utan en total samkörning av 100 procent av verksamheten, deltagarna och träffarna. Det skriver debattörerna om sina registerkörningar.

Johan Fyrberg, ordförande Studieförbunden i samverkan och förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan
David Samuelsson, Generalsekreterare Studieförbunden i samverkan, ordförande Civos. 

Läs hela artikeln här

Almedalen 2022

Studieförbundens roll i välfärdssamhället, folkbildningens verksamhet i framtiden och internmomsfrågan för ideella aktörer. Det är några av de frågor som vår förbundschef Johan Fyrberg kommer att samtala om under Almedalsveckan som äger rum 3–7 juli i år.

Mitt val är även på plats i Visby för att samtala med partiledare, ministrar och riksdagsledamöter utifrån demokratispelen Vem bestämmer och Gissa partiet.

LÄS MER

Reportage - Mitt val

Vi besökte Järfälla och fick vara med i en studiecirkel i metoden Mitt val. Cirkelledare och cirkeldeltagare berättar mer om hur metoden går till och hur den förbereder cirkeldeltagarna att göra det egna valet inför valet i september.

Knappt 4 av 10 personer med intellektuell funktionsnedsättning går och röstar. Det beror inte bara på tillgängligheten i själva vallokalen utan glappet växer långt före valdagen. Tillgången till lättläst information om partierna är begränsad. Språktröskeln är hög för många, när politiker formar sina budskap på sätt som ofta är komplexa och svårtolkade.

LÄS REPORTAGET

Finalister Lättläst-priset 2022

För tredje året i rad utser Studieförbundet Vuxenskolan årets pris för tillgänglig läsning. Nu är finalisterna klara för Lättläst-priset 2022. Av sex titlar ska juryn utse årets bästa lättlästa bok, och författaren/bearbetaren belönas med 50.000 kronor i september. 

TILL FINALISTERNA

Folkbildning för minoritetsspråk

”Jag själv fick inte med mig det samiska språket när jag var barn. I dag har jag tagit tillbaka det” - Moa Backe Åstot

Folkbildningen har fått nytt uppdrag för att stärka de nationella minoritetsspråken. Satsningen handlar om att främja folkbildningsverksamhet på och om minoritetsspråk över hela landet. 

Läs mer här

Vår verksamhet är öppen för flyktingar från Ukraina

Med anledning av kriget i Ukraina har Studieförbundet Vuxenskolan bestämt sig, att tillsammans med andra ideella organisationer och grupper, använda sin stora kapacitet för att bidra i både mottagande och integration. I hela SV-organisationen och över hela landet sker nu olika typer av insatser. Detta på samma sätt som under flyktingkrisen 2015 när SV ställde om verksamheten för att hjälpa till.

Läs mer

Lita på Sverige

Lita på Sverige är en filmserie i flera delar som tagits fram för att lyfta frågor som rör Sverige, svenskhet och olika funktioner och myndigheter i det svenska samhället. Filmerna riktar sig till personer som befinner sig i asylprocess, men kan även användas inom etableringsprogrammen. Varje film är 7-10 minuter lång och finns textade på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska.

Se filmerna här

Vi älskar föreningslivet!

Vi älskar föreningslivet, där människor möts över ett intresse eller en idé. En förening är skaparkraft, engagemang och demokrati på riktigt.

Vi kan stötta dig och din förening på många olika sätt:
Med föreningsboxen för dig som vill starta en förening, nyss blivit medlem eller fått ett styrelseuppdrag. Med tips, råd och pedagogiskt stöd. Och med kunskap och material för att utveckla er förening.

Vi finns mitt i det finmaskiga nätverket av lokala, ideella föreningar som ungdoms och pensionärsföreningar, hembygds- och bygdegårdsföreningar och andra som driver på politiska frågor och lokal utveckling.

Se mer information och material

SV ♥ Funktionsrätt

SV har ett stort engagemang inom funktionsrättsområdet. Personer med psykisk ohälsa, intellektuell funktionsnedsättning, äldre med demens, anhöriga och många fler deltar i lärande och kultur med oss.

Låt dig inspireras!