Media & kommunikation

Fotokurs

Innehåll
Vill du lära dig fotografera men är orolig att du inte ska förstå tekniken? Känner du dig bara förvirrad när någon försöker förklara hur det hänger ihop med bländare, skärpedjup och slutare? Eller har du kanske koll på tekniken men bilderna blir inte bra ändå?

Det här är kursen som på ett avslappnat och pedagogiskt sätt lär dig grunderna i fotografering, både det tekniska och bildkomposition. Jenny Hein från Fotograf Gbg hävdar att om man förstår att man kan steka en korv på olika sätt så har man också förutsättningen att lära sig tekniken i en kamera och framför allt, lära sig behärska den. Under fyra kurstillfällen á 3 studietimmar blandar vi teori med praktiska övningar.

Tillfälle 1: Kamerateknik.
Vad ska man ha för inställningar i kameran? Vad är skärpedjup? Hur får man till det? Vad ska man ha för inställningar när man fotograferar saker som rör sig? Hur fotograferar man i mörker? Vatten som forsar?

Tillfälle 2: Bildkomposition.
Vad är en bild? Hur ser vi på bilder? Hur kan vi som fotografer utnyttja den kunskapen för att kunna skapa bilder som blir intressanta för betraktaren genom genomtänkt bildkomposition.

Tillfälle 3: Ljus och ljussättning.
Hur fungerar ljus. Vad är vitbalans och när måste jag använda det? Hur ljussätter jag någon eller något jag vill fotografera? Behöver jag köpa in dyr studioutrustning? Varför blir mina bilder gula ibland och blå ibland?

Tillfälle 4: Tips, tricks & övningar.
Vad kan du göra hemma när vädret är tråkigt? Lär dig använda det du har hemma och bygg en egen liten fotostudio och ta stilleben och porträtt.


Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs


Material
Egen kamera
Gärna en bruksanvisning till din kamera


Kursledare
Jenny Hein från Fotograf Gbg: ”Jag är fotograf med inriktning på information och kommunikationsbilder och kursledare inom fotografering och arbetar också som frilansjournalist och fotograf på tidningen LokalPressen. Min största styrka som kursledare är förmågan att få den mest inbitna teknikovännen att förstå grunderna. Att ta en fin bild själv är kul men jag tycker det roligaste är när någon deltagare lyckats ta en bild han/hon är mycket stolt över tack vare kursen de just gått och tips och kunskap de fått av mig.”

Tid och plats
2023-10-12, 18:00-20:15
2023-10-19, 18:00-20:15
2023-10-26, 18:00-20:15
2023-11-02, 18:00-20:15

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Gamla Torget 43