Tillbaka

Fria tankars hem - vi firar 100 år!

Den första studiecirkeln i det som kom att bli Studieförbundet Vuxenskolan, fyller 100 år den 24 september 2020. Det var bröderna Eric och Rudolf Carlsson på gården Gåsabol utanför Slöinge i Halland som kallade samman sina kamrater för att starta en studie- och diskussionsgrupp, som de gav namnet Fria tankars hem.

I dag, precis som för 100 år sedan, finns det krafter i samhället som vill begränsa oss i vår frihet att tänka, samtala och lära av varandra. Låt dem aldrig lyckas!

För att uppmärksamma jubileet och Fria tankars hem har Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram en handbok om det goda samtalet. En handbok som ska bidra till fria tankars hem på varje ort, i varje sammanhang och för varje människa. Det är bildningens idé; att genom samtal mellan människor får fler tillgång till varje persons erfarenhetsrum. Detta, ett slags medborgarkunskap, är ett av kitten för att stärka tilliten till varandra och till demokratin.

Runt om i landet kommer Studieförbundet Vuxenskolan nu att skapa plats för samtal, såväl fysiska som digitala. I SV Göteborgsregionen Sydost, som omfattar kommunerna Alingsås, Lerum, Partille och Mölndal, fortsätter vi vårt arbete med att skapa mötesplatser för det goda samtalet.

Vill du ha ett eget ex av jubileumsskriften "Fria Tankars Hem" så hör av dig till något av våra kontor!

Låt samtalen flöda i fria tankars hem!