Tillbaka

10-årsjubileum - Dans för Parkinson!

Dans för dig med Parkinson har jubileumsår i år. 2013 startade Katarzyna Filipowicz Dans för dig med Parkinson på Kulturhuset Spira i Jönköping och nu har det gått 10 år sedan dess.

I Jönköping fyller Dans för dig med Parkinson 10 år. Katarzyna, från början utbildad dansterapeut, arbetade med dansen som en terapeutisk behandlingsform. Efter ett 2-årigt kultur- och äldreprojekt inom Region Jönköpings län som riktade sig bland annat till de med Parkinsons sjukdom, ville Katarzyna nå ut till fler, vilket blev startskottet för Dans för Parkinson på Spira 2013.

Dans för dig med Parkinson baserar på metoden Dance for PD®, som utvecklades av Mark Morris Dance Group i New York. Metoden riktar sig till personer med Parkinsons sjukdom och används världen över. Det pågår ett nytt svenskt följeforskningsprojekt om Dans för Parkinson, som mäter dansens effekter på livskvalitet, samt kognitiv och fysisk förmåga hos deltagarna.

Projektet är en samverkan mellan forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, Jönköpings Universitet och Region Jönköpings län med Västra Götalandsregionen som huvudman.

I Dans för dig med Parkinson ligger fokus på det friska, på dansen och på det konstnärliga. Som Katarzyna beskriver betydelsen av dansen;
”Det är det lustfyllda, glädjen och skratten som sker i gemenskapen. Dansen gör att man kan släppa taget på annat och det lustfyllda får fokus.”

Studieförbundet Vuxenskolan har flera kurser inom Danshälsan, där Dans för Parkinson ingår och finns på flera orter i länet.