Tillbaka

100-årsfirande på 4 platser i länet

Studiecirkeln 100 år firades i Sävsjö, Tranås, Värnamo och Nässjö samt via ett digitalt samtal. 

Den första studiecirkeln i det som kom att bli Studieförbundet Vuxenskolan, fyller 100 år den 24 september 2020. Det var bröderna Eric och Rudolf Carlsson på gården Gåsabol utanför Slöinge i Halland som kallade samman sina kamrater för att starta en studie- och diskussionsgrupp, som de gav namnet Fria tankars hem.

I dag, precis som för 100 år sedan, finns det krafter i samhället som vill begränsa oss i vår frihet att tänka, samtala och lära av varandra. Låt dem aldrig lyckas!

För att uppmärksamma jubileet  anordnade SV lokala träffar med "Plats för samtal" torsdagen den 24 september. Det bjöds på 100-årstårta och vi samtalade med varandra om bland annat kafferepets betydelse genom tiderna.

Värnamo

Tranås

Tranås.jpg

Tranås2.jpg

Nässjö

Nässjö.jpg

Sävsjö

Sävsjö3.jpg

Sävsjö.jpg

Sävsjö4.jpg

Sävsjö2.jpg

Ett digitalt samtal med ca 10 deltagare hölls även.

digitalt samtal.jpg

Publicitet i media

Ett jubileum värt att uppmarksamma - Värnamo.nu

Den fria tanken firar 100 år - Värnamo Nyheter

Smålands dagblad

Handbok om det goda samtalet

SV har även tagit fram en handbok om det goda samtalet som kommer spridas i Sverige via tidningen Impuls. En handbok som ska bidra till fria tankars hem på varje ort, i varje sammanhang och för varje människa. Det är bildningens idé; att genom samtal mellan människor får fler tillgång till varje persons erfarenhetsrum. Detta, ett slags medborgarkunskap, är ett av kitten för att stärka tilliten till varandra och till demokratin.

Hör av dig till ett av våra lokala kontor så berättar vi mer om hur just du och dina vänner kan skapa en samtalscirkel.