Tillbaka

Hembygdsföreningarna blir digitala

Under tre tillfällen i januari har 23 st representanter från Jönköpings läns hembygdsföreningskretsar deltagit i cirkelledarutbildningen ”Bli digital”.

SV och Jönköpings läns hembygdsförbund bjöd in de som ville lära sig grunderna i att skapa och delta i digitala mötesplatser och få tips om vad man ska tänka på.

Verksamhetsutvecklarna Marie Hammarin och ordförande i Jönköpings läns hembygdsförbund, Irene Oskarsson är glada över att intresset blev så stort och planerar nu för ett årsmöte på distans med förhoppningen om över 100 deltagare.

Utbildare Theresa Eriksson, SV berättar att ett studiematerial presenterades som man sedan arbetade sig igenom steg för steg och deltagarna själva fick pröva på olika funktioner i videokonferenssystemet ZOOM.

Marie, SV berättar att deltagarna var mycket tacksamma och att det bidragit till att de blivit tryggare, säkrare och mer digitala utifrån sina egna utgångspunkter. Flera har haft digitala styrelsemöten och det blir säkert mer digital verksamhet i föreningarna.

SV välkomnar och uppmuntrar alla hembygdsföreningar och andra föreningar att ställa om sin fysiska verksamhet till digitala träffar på distans.

Läs mer här om hur distansverksamhet kan fungera med hjälp av digitala verktyg.

Det går även bra att anmäla sig till ett gratis prova-på tillfälle om man kanske aldrig varit med på ett distansmöte förut eller om man känner sig osäker och vill öva ytterligare. Du hittar alla tillfällen här!

Hittills i år har ca 500 deltagare anmält sig till olika former av distansverksamheter hos SV Jönköpings län, allt ifrån verksamhet inom föreningar och integration till allmänna kurser med avgift (Se vårt utbud här) och kamratcirklar. Ett mycket populärt ämne är trädgårdscirklar där ca 50 deltagare studerar Sara Bäckmos bok Skillnadens trädgård och utbyter erfarenheter om odling mm med varandra.

Den 10 februari arrangerar även SV en digital samtalskväll tillsammans med Region Jönköpings län med fokus på hur Jönköpings län kan bli en mer digitalt inkluderande region. Även här har intresserat varit stort med ca 50 deltagare.

Vi ska hålla distansen fysiskt men inte socialt, vi hjälper er att mötas digitalt.
Kontakta ditt lokala SV-kontor om även du är nyfiken på att bli mer digital och skapa verksamhet på distans utifrån ditt intresse. Kontaktuppgifter!