Tillbaka

Annelie - Kursledare i Min Säkerhet

Vi har gjort en djupdykning och ställt frågor till ett par kursledare i Min Säkerhet. Kursledarna är oerhört viktiga för utbildningen. De är våra ambassadörer. De träffar och har kontakten med deltagarna. Det är våra kursledare som har möjlighet att anpassa materialet efter deltagarnas behov. Det är kursledarna som lyssnar på deltagarna, deras funderingar och erfarenheter kring säkerhet och gör utbildningen så framgångsrik som den har blivit.

 

Näst på tur har vi Annelie!

Annelie är kursledare i SV Jönköpings Län där Min Säkerhet har pågått i flera kommuner, Jönköping, Vetlanda, Nässjö, Eksjö.

Varför har du valt att arbeta med Min Säkerhet?

Jag brinner för målgruppen, och tycker de ska få gå kurs och lära sig allt om säkerhet. Är så viktigt för deras självkänsla och säkerhet, att de vet vad och hur de ska göra när något oväntat uppstår.

 

Vad har det gett dig att arbeta med Min Säkerhet såhär långt in i utbildningen?

Det har gett mig väldigt mycket. Man blir helt varm inombords när man ser hur mycket de lär sig. Att få se hur de växer och självkänslan är på topp, när de känner sig säkra på det de lärt sig. Det är fantastiskt att få vara med och göra sådan skillnad.

 

Finns det några utmaningar för dig som kursledare för Min Säkerhet?

Absolut, den stora utmaningen är att veta vilken kunskapsnivå de olika deltagarna och grupperna har. Men det brukar ta ett par kurstillfällen sen vet man. Det viktiga är inte hur mycket man kan, men att grupperna är homogena, så det inte är stor skillnad på kunskapsnivå i en och samma grupp, då blir det svårt för deltagarna att hålla fokus.

 

Hur tycker du deltagarna tar till sig utbildningen?

De tycker det är intressant o framförallt väldigt viktigt, att de får lära sig saker de bara har hört talas om.

 

Märker du att deltagarna lär sig något nytt, tycker du att utbildningen gör skillnad?

De lär sig jättemycket. Man blir förvånad hur mycket de lärt sig när man är i sista träffen och ställer några frågor om de olika temana. Och det fantastiska är, när man upptäcker att den som pratat minst under kurserna kanske kan mest.

 

Har deltagarna uttryckt någon oro eller att de känner sig otrygga i samhället?

Ja det har de. Men ofta handlar det om okunskap, de har hört talas om något på tex tv eller sociala medier. Eller att de inte vet riktigt hur eller vad de ska göra i olika situationer.

 

Berättar deltagarna om egna händelser kopplade till veckans säkerhetstema?

Ja det gör de nästan alltid. Kan handla om tex hur de gjorde när någon okänd ringde på dörren eller vad de gjorde när någon farbror ramlat ihop på gatan. Jag får höra många berättelser som vi diskuterar kring vad och hur man ska göra i de olika händelserna.

 

Utbildningen är 11 veckor lång, känner du någon skillnad från första kurstillfället i gruppen?

Absolut, jätteskillnad. Märks att de känner sig mycket självsäkrare, självkänslan är mycket högre när de vet hur de ska handla när något oväntat inträffar, och de är stolta över att fått gå på kurs och allt de lärt sig i Min Säkerhet