Tillbaka

Var säker i vinter

Vintern är en härlig årstid. Men den kan också innebära risk med halka, kyla och tunn is. Är man bara förberedd och sätter säkerheten först kan man njuta av den härliga vintern.

 

Underkylt regn, en halkrisk

Ibland hör man det pratas om underkylt regn men vad är det och varför kan det innebära en risk? Underkylning innebär att vattnet i regndroppar inte frusit fastän temperaturen är under noll grader. Underkylt regn kan förekomma när man efter en period med kyla får in mild luft, då är det risk för halka. Speciellt svåra halktillfällen uppträder i samband med att underkylt regn eller duggregn faller skriver SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) på sin hemsida. Då är det extra viktigt att man går försiktigt. Kör man bil kan man behöva hålla en lägre hastighet än vad som anvisas så att bilen inte får sladd.

 

Säkerhet på isen

På vintern när kylan kommer och isen lägger sig kan man ge sig ut och åka skridskor eller ta en promenad över isen. Isen ska vara minst 10 cm tjock. Det är mycket viktigt att man är säkerhet på att isen håller innan man ger sig ut på den. Det är även viktigt att man inte är ensam när man är på isen.

På Issäkerhetsrådets hemsida issäkerhet.se kan du läsa mer om isvett och hur du agerar om isen brister. Om olyckan skulle vara framme, ring 112 omgående.

 

Tips på hur du vistas säkert utomhus på vintern

  • Ta reda på vilket väder det ska bli innan du ger dig ut.
  • Klä dig lager på lager. Då kan du anpassa din klädsel efter temperatur.
  • Ta bra skor så att du inte halkar.
  • Ta med fulladdad mobil när du går hemifrån.
  • Berätta för någon du känner att du ska gå ut och när du har tänkt att komma hem.
  • Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller och var aldrig ensam på isen.

 

Anmäl intresse till Min Säkerhet

Min Säkerhet är en säkerhetsutbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Under 11 tematräffar diskuterar vi aktuell samhällsinformation om säkerhet. Anmälan är inte bindande utan kan vara ett underlag för oss att starta en utbildning i just din kommun.

Till intressanmälan