Starta en kamratcirkel hos oss!

Frågan om vad man kan göra i en kamratcirkel dyker upp då och då – och svaret är nästan vad som helst. Ditt intresse kan bli folkbildning i en studiecirkel hos oss!

VAD MENAR VI MED "KAMRATCIRKEL"?
En kamratcirkel i grund och botten en studiecirkel som du startar tillsammans med vänner, kollegor, bekanta eller kanske rent av bekantas bekanta som har samma intressen som du själv. Vilka du har kamratcirkeln med spelar med andra ord ingen roll – i grunden handlar det om att ni är en grupp som vill lära er mer om något tillsammans.

Vad är då skillnaden mellan en kamratcirkel och en betalcirkel? I huvudsak är det två saker som skiljer.

  1. I en betalcirkel så har ledaren en mer etablerad roll i syfte att lära ut sina kunskaper till gruppens deltagare, även om gruppen fortfarande tar lärdom av varandra. I en kamratcirkel så är däremot ledarens roll mer kopplad till att rapportera närvaro och vara kontaktperson gentemot SV. Kamratcirkeln lär istället av varandra med hjälp av olika material som böcker, föreläsningar, Youtube-klipp, egna erfarenheter m.m.
  2. Det andra som skiljer dessa två cirkel-typer åt är att kamratcirklar är kostnadsfria, medan en betalcirkel ofta har en kostnad för att täcka en arvoderad ledare.

 

FÖR ATT STARTA EN KAMRATCIRKEL GÄLLER FÖLJANDE:

  • Ni är mellan 3-20 personer som träffas.
  • Ni träffas minst 3 gånger, fysiskt eller på distans.
  • Ni träffas i sammanlagt minst 9 studietimmar. En studietimme är 45 minuter.
  • Ni lämnar in en närvarorapport efter kamratcirkelns slut – den utvalda ledaren får en introduktion i närvarorapporteringen av oss på SV.

 

CIRKELLEDARENS ROLL
I en kamratcirkel så är cirkelledarens roll att hantera närvarorapportering och ha en god kontakt med SV:s verksamhetsutvecklare i kommunen. Som cirkelledare så bjuder SV dig även på cirkelledarutbildningar och digitala inspirationsträffar tillsammans med andra cirkelledare. Detta är en del i det pedagogiska stöd som SV ger gruppen.

 

VARFÖR SKA MAN SAMARBETA MED ETT STUDIEFÖRBUND?
Vissa undrar varför man ska samarbeta med ett studieförbund när man ”lika gärna kan studera något genom att läsa en bok eller se ett Youtube-klipp”. Svaret är för oss enkelt – genom att samarbeta med oss på SV så får ni pedagogisk hjälp i form av stöd, coaching och kostnadsfri ledarutbildning. Vi kan även hjälpa till med planering av upplägg för cirkeln, ge tips på litteratur och material samt låna ut våra lokaler för träffarna.

Genom att samarbeta med SV kan ni även få viss form av ekonomiskt stöd som kan användas till material, lokalhyra eller liknande.

VAD KAN MAN GÖRA I EN KAMRATCIRKEL?
Den vanligaste formen av kamratcirkel är bokcirklar, men det är långt ifrån det enda du kan göra i en kamratcirkel. En kamratcirkel kan handla om nästan vilket ämne som helst – grunden ligger i att cirkeln bidrar till ett lärande. Det kan vara dans, målning, hantverk, språk, spela i band, skapa filmer, trädgårdsodling, design, historia och mycket mer.

Några mer konkreta förslag ser ni nedan.

Bokcirkel
Ni börjar med att bestämma vilken bok ni ska läsa tillsammans och träffas sen för att samtala om boken och tankar som väckts. Vad handlade boken om? Varför agerade huvudkaraktären som den gjorde? Vad tyckte ni om boken? Vilka tankar dök upp hos er när ni läste?

Språk
Träffas och lär er enklare fraser för en utlandsresa ni ska göra, eller utveckla kunskaper i ett språk ni redan kan grunderna i. Ha olika samtalsämnen för att lära er uttalet bättre, använd filmer eller böcker för att lära er läsa och förstå det nya språket eller kanske ladda ner en språkapp och utgå från?

Hantverk och konst
Hos oss i SV Kalmar län finns grupp som har kamratcirklar i allt från scrapbooking, oljemålning, akvarellmålning, vävning, stickning, blyertsteckning, keramik, glaskonst, silversmide m.m. Grupperna lär av varandra genom att diskutera det man gör eller praktiskt visa nya sätt och vi på SV hjälper till med allt från lokal till studiematerial.

Musik och dans
Ni träffas regelbundet och spelar musik eller dansar tillsammans. T.ex. så lär ni er grunderna i hur man spelar ett instrument/i en dans, kanske är ni ett etablerat band eller dansgrupp som lär er nya låtar eller koreografier.

Yoga/Meditation
Ni ses regelbundet och genomför olika yogaövningar, lär er meditera m.m. Ni kan använda Youtube-klipp för att lära er nya ställningar och utveckla er eller använda er av böcker om t.ex. mindfullness.

Matlagning
Träffas och laga mat tillsammans. Lär er om olika matkulturer, matlagningssätt eller hur ni minskar matsvinnet.

Fotografering
Utveckla ert fotointresse tillsammans. Gå på fotopromenader, ha utställningar, lär er redigera foton eller lär er hur ni använder ljuset på bästa sätt för att ta er bilder. Hur tar man stillbilder? Vad ska man tänka på för att få en så bra bakgrund som möjligt? Möjligheterna till lärande är oändliga.

Data-/Mobilkunskap
Det kan handla allt ifrån att lära sig grunderna som hur man laddar ner appar, handlar säkert på nätet, vad man ska tänka på vid förvaring av dokument på datorn till att lära sig hur du gör egna appar eller hur du kodar. Allt hänger på era egna förkunskaper och ambitioner.

KONTAKTA OSS
Vill du ha vår hjälp med att starta en kamratcirkel eller har du frågor och funderingar kring det här? Kontakta ditt lokala SV-kontor redan idag! Du kan även maila kalmarlan@sv.se.