Tillbaka

Allt som glimmar

Vi kommer in i lokalen där vi har bestämt träff med Michelle Skagert, kursledare i silversmide hos oss på Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö. Det är lugnt och harmoniskt hos Diamanten mitt i centrala Malmö innan öppning men bakom kulisserna pågår verksamheten febrilt. Ungdomar som praktiserar till guldsmed är i full gång att lära sig yrket och just nu är det Michelle som leder dem men hon tar sig tid att prata lite med oss om sin bakgrund, var hon är idag och vad hon drömmer om i framtiden.

Michelle jobbar som guldsmed och håller kurser i silversmide hos oss sedan 7 år tillbaka. Hon brinner för yrket i sin helhet och en del som hon är speciellt fascinerad av är ädelstenarnas gnistrande dragningskraft och den s.k. stensättningen.

image34qoe.png

Michelle kände redan som mycket ung att det var just guldsmide hon ville syssla med professionellt. Hennes resa började när hon fick prova på flera olika hantverk på Frans Suell och Jörgen Kocks Gymnasium i Malmö. Det har inte varit helt lätt att komma dit hon är idag berättar Michelle.

- Det krävs mycket slit och jag har gått min egen väg för att skaffa mig den utbildning som krävs. Men nu lever jag min dröm.

Efter utbildning och praktik både i Sverige och utomlands kom Michelle i kontakt med José Luis Guzman, som även han arbetar som kursledare hos oss, och han såg potentialen i Michelle och hennes handlag för den ädla konsten och presenterade henne för oss, något vi är väldigt glada för.

- Jag gillar att yrket fokuserar på de små detaljerna, det är pilligt och det krävs att man har ett gott tålamod för att klara av det. Drömmen är att tillverka en ring med massor av stenar. Valet av färg och form förändras under tiden men just nu är favoriten jordnära färger. Det skulle vara roligt att tillverka fler typer av smycken där stensättningen får stå i centrum. Just nu övar jag för fullt med att behärska graveringen av smycken. Det är så många delar i yrket som är spännande.

ateljelena-svmalmo-ht2019-srgb-1.jpg

Foto: Lena Evertsson

Läs mer om våra kurser i silversmide.