Tillbaka

Pigg 50-åring jubilerar

I en källarlokal i östra Malmö träffar vi Liljana Stoilkovska Andovski, Boris Andovski och Ljupco Velovski, tre eldsjälar i KSF Makedonija, en kultur och idrottsförening med aktiviteter inom en rad olika ämnen. Här inne kokar det av engagemang, mängder med foton av fotbollslag, vimplar och pokaler pryder väggarna.  Deras kärna handlar om att skapa en mötesplats för alla makedonier som bor i Malmö och att skapa samarbeten mellan Sverige och Makedonien. Vi talar länge om alla de arrangemang som föreningen gör, och det är många.

Sporten har en stor plats i föreningen och det är främst fotboll, schack och bordtennis det handlar om. Samarbetena med Kvinnoföreningar i Sverige och i Makedonien där samhällsfrågor och arbetet mot trafficking är centrala arbetsområden. Att bygga broar mellan Sverige och Makedonien är väldigt viktig där det kulturella arvet får mötas och frodas. Konstutställningar, välgörenhetsauktioner i Skopje och samarbete mellan Malmö Stadsbibliotek och makedonska bibliotek är bara några exempel på det.

I år firar KSF Makedonija 50 år och det planeras att firas med pompa och ståt under senhösten. Boris har varit med som ordförande från allra första början när det begav sig 1969. Sedan 10 år har de samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och håller idag cirklar bland annat inom ämnena som miljöfrågor, migration och sömnad. Föreningen får hjälp med till exempel lån av utrustning för sömnadsverksamhet och man har även kunnat skåda makedonska konstnärers verk i vårt café på Grynbodgatan 20. De har idag strax över 240 medlemmar i Malmö och har samarbeten med 12 andra makedonska föreningar runt om i landet.

- Vi rekryterar hela tiden nya medlemmar för att föreningslivet ska vara levande och alla är välkomna.

Innan vi skiljs åt får Annie Svensson, verksamhetsutvecklare på SV Malmö och stolt kontaktperson för KSF Makedonija, bekänna färg då hon utmanas av Ljupco i en hård pingismatch.