Tillbaka

Vår egen mästerkock

Susanna Bill kom med i tv-programmet och matlagningsutmaningen Sveriges mästerkock 2015, dit hon sökte för att hon älskar mat och hon älskar utmaningar. Det blev en tredje plats i tävlingen och när denna utmaning var över stod det klart för Susanna att matlagning skulle få ta mer plats i hennes liv. Hennes matlagningsintresse kommer dels från matlagande föräldrar men också från att hon tillbringade tre år i Indien under sina tonår.

Sedan sitt deltagande i Sveriges mästerkock har Susanna skrivit två kokböcker: Klok på mat och Vegoflex. Idag erbjuder hon catering, inspirationskvällar och kurser i matlagning. På Studieförbundet Vuxenskolan i Malmö är Susanna kursledare i två kurser: matlagning för singlar och vegetarisk matlagning. Susanna har alltid en plan för sina cirklar, men tycker också att det är viktigt att kurserna blir som deltagarna har hoppats på och lyssnar därför efter deras önskemål, idéer och behov.

I kursen Matlagning för singlar lagar deltagarna mat åt varandra och pratar om hur man kan laga mat till en dejt och vilka förberedelser som krävs. Deltagarna kanske inte alltid lagar så mycket mat till sig själva i vardagen, så kursen bidrar även till att deltagarna ska känna att de är värda god mat som är bra för kroppen.

Att komma bort från “kött, sås, potatis” och att alla råvaror på tallriken ska ha lika stort värde och spela huvudroll står i fokus i kursen i vegetarisk matlagning.

-Många är nyfikna på det vegetariska och vi testar livsmedel som är nya för många, som tofu och tempeh. Vi lagar också klassiska rätter, som till exempel kroppkakor, på vegetariskt sätt. 

Förutom själva matlagningen är det den sociala biten och mötet med människorna som Susanna tycker är det roligaste med att vara kursledare. Hon ser till att deltagarna jobbar i olika grupper och sitter vid olika platser när den tillagade maten ska avnjutas.  Det dyker alltid upp nya ansikten vid varje kursstart, men det finns också några stammisar som återanmäler sig till Susannas kurser. 

Även deltagarnas personliga utveckling under kurserna gläder Susanna. De som kommer till kurserna och är lite försiktiga, om än nyfikna, ser hon får större självförtroende under kursens gång och det är något hon tror smittar av sig på deltagarnas andra delar i livet.

-Det är härligt att se och jag är alltid varm i hjärtat när jag går ifrån en kurs, säger hon med värme i rösten.