Tillbaka

Yoga - en livsstil

Redo i vår danssal på Grynbodgatan står vår kursledare Irene Mårtensson, iförd bekväma kläder för yogan som hon strax ska visa oss. Lika bekväm är hon i sin uppenbarelse. Det ser så enkelt ut för Irene att utföra några yogapositioner som man själv skulle ha trillat omkull i. Men yoga handlar om så mycket mer än att utföra några positioner, det är en livsstil. Vi talar om vad yoga egentligen är och det märks tydligt att Irene har utövat professionen under en lång tid. Hon poängterar vikten av att vara närvarande och låta energierna flöda fritt i kroppen för att man ska kunna bruka den mer effektivt.

- Vi omger oss av ett ständigt brus och vill man komma närmare sig själv och höra sig själv över allt brus är yoga något man ska börja med för att få de rätta verktygen. Man stärker även bål och rygg. Yogisar är de starkaste människor jag känner, kanske inte alltid i muskelkraft men kraft att hålla upp sig själva.

Hatayoga som Irene håller kurser i just nu är grunden inom yoga och innehåller både det feminina lugna och det maskulina kraftfulla. Alla kurstillfällen är unika för att bibehålla närvarandet och avslutas med meditation vilket är själva syftet med yoga. Vi är väldigt stolta över att ha personer så entusiastiska som Irene som ledare för våra kurser.

Irene, som till vardags undervisar som gymnasielärare i pedagogik och pedagogiskt arbete, älskar att hålla kurser i yoga. Som roligast är det när deltagarna kommer med egna önskningar och Irene får skräddarsy programmet efter det och det är ju precis vad Studieförbundet Vuxenskolans pedagogik går ut på. Förutom lång erfarenhet har Irene även utbildning med sig i bagaget i form av en mängd enskilda kurser med instruktörer från hela värden men främst från USA. Tidigare höll hon upp till fem pass i veckan men nu är det färre, det ger henne tid till annat som Irene också vill göra.

- Jag steppar! Utbrister hon i ett leende.