Tillbaka

Bivaxsalva med vårdande ringblomma

I slutet av augusti träffades en liten grupp på SV Örebro läns kontor i Hallsberg. Det var dags att lära sig något nytt – de skulle få lära sig att göra egen bivaxsalva med vårdande ringblomma.

Gemenskap, kunskapsutbyte, ny lärdom och en mjukgörande bivaxsalva med vårdande egenskaper från ringblomman stod på agendan tisdagen den 18 augusti på SV Örebro läns kontor i Hallsberg.

Anna Eriksson, verksamhetsutvecklare och cirkelledare på SV Örebro län hade tagit med sig bivax och kallpressad rapsolja med torkade ringblommor. Allt som behövs för att göra en vårdande bivaxsalva från grunden – och så lite handsprit så klart!

Det var ett prova-på-tillfälle och salvan gjordes för eget bruk. 

Bina gör en hjälteinsats i naturen och för vår hud!

Anna inledde dagen med att berätta om bin och deras stora roll som pollinerande hjältar. Utan binas insats skulle vi vara tvungna att vänja oss vid ett mycket dystrare matbord än vad vi är vana vid. Anna berättade även hur just bivax blir till.

– Bivax produceras av bina som har vaxkörtlar på undersidan av kroppen. Körtlarna utsöndrar vaxfjäll och utav dem bygger bina vaxkakor prydda med massvis av små hål. Och det är i de där små hålen som de lagrar honung och pollen. Hålen fungerar även som barnkammare för små bebisbin, berättar Anna.

Anna som har haft egna bin sedan 2015 slungar egen honung och hon är väl bekant med honungens vårdande och lenande egenskaper. Vilket är anledningen till att hon även har börjat att göra bivaxsalva. 

– Bivax är en fantastisk produkt då det ger fasthet till såna här typer av salvor. Det är även mjukgörande och lugnande, och det har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Produkter som är innehåller bivax är jättebra för personer med torr hud då det binder vätska och är fuktighetsbevarande, fortsätter Anna.

Även ringblomman är en helt fantastisk produkt skapad av naturen. Ringblomman innehåller en rad olika ämnen, däribland Salicylsyra som har antibakteriella egenskaper och Calendulin som anses vara läkande. Ringblomman innehåller även antioxidanter som sätter upp en slags barriär kring cellerna för att skydda dem mot angrep.

Det är alltså föga förvånande att en superväxt som denna används i hudvård, och i kombination med bivaxets vårdande och mjukgörande egenskaper utgör de en vinnande duo. 

Digital inspiration och ett evigt rörande

rora.jpgInnan gruppen började med tillverkningen tittade de på några filmer från Youtube föratt få en bättre förståelse för processen. Sen var det dags att börja röra…

– Det var ett evigt rörande och mätande av bivax och olja, men till sist fick vi hälla upp massan i fina små burkar. Det var en härlig känsla, berättar Tuula, SV Örebro län, som deltog vid kurstillfället.

fylla-burkar.jpg

Även Britt-Marie Lövqvist som deltog  är på det stora hela nöjd med dagen, även om det var lite klurigt att få till rätt mängd av ingredienserna. 

– Det är alltid kul att lära sig något praktiskt! Det är en kanonbra salva och jag har dessutom börjat att samla på ringblomsblad, berättar Britt-Marie.

ringblomma-bivax-23.jpeg

Bilder
På den första bilden syns Tuula som står och rör i blandningen, på den andra bilden syns systrarna Britt-Marie Lövqvist och Birgitta Edström som är i full fart med att hälla upp salvan i fina små burkar. På den tredje bilden kan du se det fina resultatet.

 

   KONTAKT
   orebrolan@sv.se 
   019-611 94 80