Lättläst version saknas
Tillbaka

"Crazy väv" under hemslöjdens dygn!

Örebro läns slöjdförening och Örebrovävarna anordnade, i samverkan med SV Örebro län, Crazy väv under Hemslöjdens dygn som ägde rum mellan den 1 och 2 september. Temat för i år var återvinn, återanvänd och återskapa och tillsammans med Örebrovävarna intog de Örebros gator för att väva, återvinna och inspirera nyfikna Örebroare.

Hemslöjdens dygn inträffar varje år i början av september och syftar till att visa upp allt spännande som händer i landets hemslöjdsföreningar – under Hemslöjdens dygn sker det olika aktiviteter i de flesta av landets hemslöjdsföreningar. Hemslöjdens dygn är ett rikstäckande arrangemang som startades av Hemslöjden (svenska hemslöjdens riksförbund, SHR) och har funnits i ett par år. Varje år finns det ett gemensamt tema för slöjdföreningarna att utgå ifrån och i år var temat återvinn, återanvänd och återskapa.

– Vi i Örebro läns slöjdförening kände att vi ville göra något för att synliggöra vävningen/hemslöjden och vår verksamhet för Örebroarna. Tanken föddes tidigt att vi skulle göra något på stan, detta är ju en helg då det händer mycket annat i Örebro. Det är ju bland annat Live at Heart så det är mycket människor i rörelse på stadens gator och torg, säger Anneli Jansson, Örebro läns slöjdförening.

Örebro läns slöjdförening och Örebrovävarna
gick ihop för att visa upp sin verksamhet för Örebroarna
Örebro läns slöjdförening och Örebrovävarna, Örebros del av Riksvävförbundet, kom fram till att de tillsammans skulle ta sig an Örebros gator och torg med en portabel väv som de valde att kalla Crazy väv. Utöver den stora väven hade de även med sig ett antal mindre vävar, bland annat en intressant rund väv från Ungern och gamla badmintonrackets återanvändes som vävar. Som transportmedel för vävarna hade de en vackert dekorerad vagn som pryddes av virkade mormorsrutor i glada färger.

Gerd Srålblad och Ingrid Thorin väver på Stortorget i Örebro.
Bild: Gerd Srålblad och Ingrid Thorin väver på Stortorget i Örebro.

Intressant rund väv från Ungern.
Bild: Intressant rund väv från Ungern.

– Vi drog runt i stan tillsammans med Örebrovävarna och stannade på ett par ställen för att väva i väven. Tanken var att vi skulle väva in sådant vi hittade på stan, vilket vi också gjorde. Bland annat fick fågelfjädrar, lite plast och papper ta plats i vår väv, berättar Anneli.
Anneli Jansson från Örebro läns slöjdförening (till höger i bild) visar nyfikna åskådare hur de ska göra för att väva.
Bild: Anneli Jansson från Örebro läns slöjdförening (till höger i bild) visar nyfikna åskådare hur de ska göra för att väva.

– Det känns som att det var ett uppskattat inslag på stadens torg som väckte en hel del nyfikenhet och det var ganska många som kom fram för att titta. Extra roligt var det att en handfull testade att väva, avslutar Anneli glatt.