Lättläst version saknas
Tillbaka

Grillfest med sång och musik på Rostahemmet

Den 31 maj firade Rostahemmet, äldreboende i Örebro, sommarens ankomst med en grillfest för de boende. Elisabeth Sandberg, som arbetar inom SV Örebro läns verksamhet "Kultur i vården", och Fredrik Sjöberg Nord stod för sång- och musikunderhållningen.

Trots att sommaren väntar runt hörnet hänger regnet i luften och grillfesten har flyttats in från trädgården till den stora samlingssalen. När Elisabeth och Fredrik kommer är salen nästan fullsatt och de boende bjuds på gott att äta och dricka, det enda som saknas är lite sång och musik.

Elisabeth och Fredrik på Rostahemmet
Elisabeth och Fredrik tar plats på scenen lagom till desserten. Elisabeth frågar om det smakar bra och får ett unisont Ja! till svar. Första låten i repertoaren är Sven-Ingvars klassiska sommarlåt Sommar och sol. Det dröjer inte länge innan ett leende kryper fram hos de boende och några av dem håller takten till musiken och nynnar med i melodin.

– Jag känner igen dem, de brukar vara här och spela, sjunga och läsa för oss. De är väldigt behagliga människor. Det är roligt när de kommer hit, säger Roland som bor på Rostahemmet.

Det är en härlig gemenskap mellan de boende och de som jobbar på Rostahemmet. En stund in i spelningen flyttar några närmare scenen för att lyssna till Visa vid vindens ängar, skriven av Mats Paulson och Blommig falukorv, skriven av Hans Folke Alfredson.

Elisabeth och Fredrik
Elisabeth och Fredrik på Rostahemmet

Elisabeth och Fredrik har sjungit och spelat ihop på äldreboenden i Örebro län i snart två år. Fredrik kom i kontakt med Elisabeth då han deltog i SV Örebro läns projekt "SV Kulturcollege" som vände sig till ungdomar som gått ut gymnasiesärskolan.

– Det är jätteroligt att jobba tillsammans med Elisabeth. Det är precis det här som jag vill göra, sjunga, spela och underhålla människor, säger Fredrik.

– Jag kan bara hålla med. Det är fantastiskt roligt att sprida glädje med sång och musik. När jag går hem efter en dag på jobbet känner jag mig varm i kropp och själ. Det en ynnest att få göra människor glada och bidra till att väcka gamla minnen till liv, avslutar Elisabeth.

Kultur i vården
Kultur i vården vänder sig till äldre/demenssjuka på länets äldreboenden. Två av SV Örebro läns verksamhetsutvecklare arbetar med kulturarrangemang på boenden i länet genom konceptet Kultur i vården. Med hjälp av våra verksamhetsutvecklare får de boende bland annat lyssna på musik, titta på bilder och lyssna på högläsning ur böcker och tidningar.