Lättläst version saknas
Tillbaka

Mousa bygger sin framtid på bilverkstaden

Enoit Kairouz driver Ad Bilverkstad på Aspholmen i Örebro. Han kom själv till Sverige från Libanon år 2000. Efter 2,5 år fick han uppehållstillstånd och vet mycket väl hur det känns att bara går och vänta. För Enoit var det självklart att erbjuda praktikplatser för asylsökande.

- Det var självklart för mig att ta in en praktikant. Hur ska man veta om det är en bra idé om man inte testar. Hos oss får man träffa många kunder,vilket är bra för integrationen och språket, säger Enoit, Ad Bilverkstad.

Sheho Mousa Habash kom från Syrien till Sverige för 10 månader sedan. Med hjälp av Studieförbundet Vuxenskolan fick han en praktikplats på Ad Bilverkstad i Örebro. När vi besöker Mousa på bilverkstaden berättar han att han precis har fått uppehållstillstånd.

- Jag är jätteglad. Nu kan jag bygga min framtid och fortsätta lära mig mer om mitt jobb, säger Mousa.

Ihab Shaqura jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan med samhällskunskap på asylboenden och letar praktikplatser. På bild tillsammans med Sheho Mousa Habash.

Fakta
De flesta asylsökande kan praktisera på arbetsplatser runt om i Sverige. Innan den asylsökande kan börja praktisera behöver du som erbjuder praktikplatsen och Migrationsverket skriva under ett avtal. (Info från Migrationsverkets webbplats)

Läs mer om praktik för asylsökande på Migrationsverkets webbplats

Är du intresserad av att ta emot en praktikant? Kontakta Ihab Shaqura, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan, tfn: 076-007 77 60, e-post: ihab.shaqura@sv.se.

Läs mer om hur SV arbetar med asylsökande och integration här

Läs också om Abd Albre som praktiserar på Karintorps tomater

Läs mer om SVs integrationssatsning tillsammans med LRF