
Närmare 100 deltagare i populär studiecirkel om klassisk musik
Tidigare i våras kunde ni läsa om lyssnarcirkeln som tvingades flytta från Konserthuset i Örebro på grund av förhöjda kostnader. Idag håller studiecirkeln till i Betelkyrkan i Örebro och vi är där för att hälsa på.
Ta del av reportaget från Nerikes Allehanda, "Pensionärer avvisas från nya konserthuset
Det sitter ett 40-tal personer avslappnade på stolar eller i soffor i lokalen. De lutar sig tillbaka medan cirkelledare Nini Elgström berättar historier om kompositörerna vi snart ska få lyssna till. Idag är det Wolfgang Amadeus Mozarts tur och Nini berättar om hur han redan vid 5 års ålder kunde spela efter noter. Vi får sedan lyssna till en violinkonsert från 1775.
Bredvid mig sitter cirkeldeltagare Agneta Vaverka som varit med länge i lyssnarcirkeln. Jag frågar henne vad som gör att hon deltar.
- Jag fortsätter att gå i denna studiecirkel för att det är så intressant att få veta mer om personerna bakom musiken, säger Agneta.
När jag sitter på min stol märker jag att det är fler som gillar att få veta mer om kompositörerna. Ett unisont "ahaaa" och "wooow" flödar genom rummet när Nini berättar om Mozarts första beställning av operan redan vid 10 års ålder.
Ninis engagemang för den klassiska musiken är stort. Hon leder sina musikcirklar utan ersättning och tillhandahåller litteratur och CD-skivor. Allt för att väcka intresset för den klassiska musiken. drar närmare 100 personer och att inte få vara på Konserthuset ser Nini som en besvikelse och en förlust för Konserthuset själva.
- De 100 deltagarna i mina cirklar är så kallade "kulturbärare" och är alltså de som utgör majoriteten av de som går på konserter m.m.
- Jag trodde att Konserthuset skulle bli ett "musikens hus" med verksamhet som vänder sig till flera generationers musikkonsumenter så som barn, ungdomar och pensionärer, säger Nini.