Tillbaka

Vi vill öka valdeltagandet genom "Mitt val"

Vi arrangerar Mitt val, en studiecirkel om demokrati, politik och samhällsfrågor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Anledningen är att forskning har visat att valdeltagandet hos målgruppen är lågt, vilket är ett demokratiskt problem. I en demokrati har alla rätt att rösta, men hur ska man kunna rösta om man inte vet vad man röstar på?

I september är det dags att rösta fram Sveriges nya regering. För många är det en självklarhet; man har tittat på partiledardebatterna, följt media, läst informationsmaterial och googlat. Men visst kan det vara svårt att navigera i det översvallande informationsflödet?

PERNILLA LÖFQUIST WEDIN, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att det låga valdeltagandet beror på fler faktorer. Det handlar bland annat om att politiker ofta använder ett svårt språk, det är en begränsad tillgång av lättläst information och begränsad tillgänglighet vid valstugorna och röstlokalerna.

pernilla-lofquist-wedin-2021.jpg– Jag tycker själv att det är svårt att navigera i den politiska djungeln. Det är ett stort politiskt spel och det är svårt att hänga med; vilka partier står för vad, vad betyder ett samarbete mellan de olika partierna och vad betyder det för mig

Engagerad trio 

Pernilla kommer att jobba tillsammans med två kollegor för att arrangera studiecirklar, politikersamtal och andra aktiviteter som syftar till att öka deltagarnas kunskap. 

– Viktigt att poängtera är att vi inte kommer att försöka påverka deltagarnas åsikter eller hur de röstar. Vi vill helt enkelt bidra till att de får saklig information som kan ligga till grund för att de ska vilja rösta och att de har information att grunda sitt val på, fortsätter Pernilla. 

I BILD: PERNILLA LÖFQUIST WEDIN, VERKSAMHETSUTVECKLARE.

Särskild cirkelledarutbildning 

Pernilla kommer att jobba tillsammans med två kollegor, vilka båda har erfarenhet av att leda studiecirklar. För att de ska få så goda förutsättningar som möjligt kommer de även att gå en särskild cirkelledarutbildning för Mitt val. 

– En av oss är redan klar med utbildningen och i mars ska alla vara redo att leda cirklar. Vi har redan bokat in fyra cirklar, den första startade i Laxå igår (22 februari). Det känns väldigt roligt att vi är i gång och att vi kommer att vara på olika orter i länet, avslutar Pernilla. 

FRÅGOR?

Vill du veta mer, engagera dig eller samverka?
Du hittar kontaktuppgifter till Pernilla längst ner på sidan. 

Mitt val 2022

Mitt val, en studiecirkel om demokrati, politik och samhällsfrågor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. 

VARFÖR?
Vi har ett demokratiskt problem! Forskning har visat att valdeltagandet för personer med intellektuell funktionsnedsättning är lågt. Det beror på fler olika faktorer; dålig tillgänglighet, svårt språk och begränsad tillgång till lättläst information. 

  • Tillgänglighet i röstlokalerna.
  • Politikerna använder ett svårt språk.
  • Väldigt lite material finns som Lättläst.  

LÄS MER OM MITT VAL

Vi arrangerade Mitt val även 2018

Funktionsrättsområdet är en hjärtefråga för SV över hela landet, och även hos oss på SV Örebro län. Under åren har vi bland annat drivit ett stort Arvsfondsprojekt, SV Kulturcollege, för att erbjuda en alternativ väg för personer med intellektuell funktionsnedsättning att närma sig ett arbete eller vidare studier. 

Vi arrangerade även Mitt val under valåret 2018 och är glada att få göra det igen. Läs gärna vårt reportage från Mitt val 2018!

Reportage om Mitt val 2018