Lättläst version saknas
Tillbaka

Mohammed lärde sig språket på åtta månader

Mohammed Nadda kom till Sverige från Syrien för ganska exakt ett år sedan, maj 2015. Han hamnade på asylboendet Englagård i Åsbro, Örebro län. I augusti började han sin första undervisning i svenska språket. Det var Shahla Ojagh från Studieförbundet Vuxenskolan som blev hans lärare. Det skulle senare visa sig att han efter åtta månader låg på D-nivå i SFI.

- Vi fick gå på kurs varje vardag i veckan, både förmiddag och eftermiddag med lärare från Studieförbundet Vuxenskolan, berättar Mohammed.

På asylboendet väntade Mohammed i nästan ett år på sitt besked från Migrationsverket. I mars 2016 fick han veta att han fått uppehållstillstånd i Sverige. Då var det dags att hitta ett nytt boende och en ny adress för att få börja på SFI. Mohammed hade en vän i Örebro som han fick bo hos så länge, då det var väldigt svårt att få en lägenhet.

I april 2016 fick han börja på SFI.

- Jag gick till SFI för att träffa min lärare och se vilken nivå jag låg på. Fick göra ett test som gjorde att jag hamnade direkt på D-nivå, alltså sista nivån, berättar Mohammed.

Alla timmar med svenskundervisning på asylboendet hade lönat sig. Nu kommer Mohammed kunna examineras i SFI inom några få månader. Han uppskattar den hjälp han fått från Studieförbundet Vuxenskolan när han i maj 2015 kom till Sverige.

- Jag funderade mycket på hur jag skulle lära mig språket när jag kom hit. Men på plats fanns personer från Studieförbundet Vuxenskolan som hjälpte till. De gör ett bra jobb för de människor som kommer hit och mår dåligt. De ger oss en möjlighet att känna ett hopp inför framtiden, säger Mohammed.

När Mohammed bodde i Syrien jobbade han som advokat. Det är något som han gärna vill fortsätta med även i Sverige. Men först ska han lära sig ännu mer svenska

Kontaktperson: Frida Olsson, kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan, tfn: 070-855 52 47.

Mohammed tar gärna emot intervjuer.