Lättläst version saknas
Tillbaka

Musik för att sprida glädje och bryta isolering

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län och ABF Örebro län har beviljats stöd från Örebro kommun för att anordna musik utanför vårdboenden och trygghetsbostäder i Örebro kommun. Syftet är att bjuda de boende på ett avbrott i vardagen fyllt av musik, glädje och gemenskap.

Till följd av Covid-19 lever många människor isolerade, inte minst alla seniorer som bor på vårdboenden och i trygghetsbostäder. Vår nya tillvaro ställer krav på nya arbetssätt och samverkansformer för att underhålla och föra in musik och kultur i seniorernas vardag.Stödet från Örebro kommun öppnar upp för musik på bred front


Stödet från Örebro kommun har gjort det möjligt för SV och ABF att anlita tre artister som kommer att åka runt till närmare 30 boenden för att underhålla i juli, augusti och september. De kommer att bjuda på allt från schlager till rock och pop. I bild syns artisterna Gary, Jonny och Jonas.I bild syns artisterna Gary Pearson, Jonny Fagerman och Jonas Amcoff som kommer att uppträda utanför vårdboenden och trygghetsbostäder i Örebro kommun i sommar.– Tack vare samarbetet med ABF och Förebyggande verksamhet Vård och omsorg Örebro kommun kan vi erbjuda en stunds avbrott i vardagen för våra äldre. Inom folkbildningen är kultur och musik en grundpelare, ett kitt som för människor samman och en källa till glädje och gemenskap. Vi ser det som en självklarhet att hitta vägar för att alla ska kunna ta del av kultur, säger Fredrik Wallin, avdelningschef SV Örebro län.Anneli Nyman, handläggare Kultur för seniorer Vård och omsorg, säger att det är roligt att tillsammans med olika studieförbund kunna ge möjligheten för alla boenden att få uppleva livemusik.

– Min önskan är att kultur skulle finnas på recept. Att se den glädje och gemenskap som musik väcker, värmer mitt hjärta. Musik har ingen ålder!

Stefan Strömgren, verksamhetsutvecklare på SV Örebro län, fyller i; 


– Ytterligare en positiv aspekt är att stödet och samarbetet skapar arbetstillfällen för kulturarbetare som med anledning av pandemin har fått många av sina jobb avbokade.


SV och ABF har tidigare erfarenhet av kulturinslag för seniorer 

Både SV och ABF har lång erfarenhet av att anordna olika kultrinslag för seniorer. Under våren har båda parter arrangerat musikunderhållning då musiker och ledare har ställt upp ideellt.– Det är helt fantastiskt att se drivkraften hos alla som ställer upp ideellt, men det är svårt att få någon kontinuitet i den verksamheten. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda de här aktiviteterna under en längre period, säger Peter Franzen från ABF. 
Kontakt


Fredrik Wallin
Avdelningschef SV Örebro län

fredrik.wallin@sv.se

076-100 05 12BILDER

Bild 1, alla samverkande, från vänster:


Fredrik Wallin, avdelningschef SV Örebro län

Stefan Strömgren, verksamhetsutvecklare SV Örebro län

Peter Franzen, verksamhetsansvarig teater, dans och kultur, ABF Örebro län

Jonny Fagerman, artist

Jonas Amcoff, artist

Annelie Nyman, handläggare Kultur för seniorer Vård och omsorg, Örebro kommun

Gary Pearson, artist


Bild 2, artisterna, från vänster:


Gary Pearson, Jonny Fagerman och Jonas Amcoff