Lättläst version saknas
Tillbaka

Psykiatriveckan 2019

En länsomfattande satsning

Nationella Psykiatriveckan är en årligen återkommande temavecka i Sverige där psykisk hälsa uppmärksammas. Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län arrangerar tillsammans med kommuner, Region Örebro län och föreningar årets vecka. I norra länsdelen har veckan under flera år uppmärksammats. 2018 var det premiär för södra länsdelen att organisera en vecka av föreläsningar. I år tillkommer även västra länsdelen med en dag på det viktiga temat.   

Veckan arrangeras i syfte att öka kunskap och förståelse kring psykisk hälsa samt uppmärksamma de många anhöriga som finns. Det erbjuds kostnadsfria föreläsningar, och tid för samtal med föreningar och representanter från kommun och Region Örebro län.

Föreläser gör bland annat Sanna Lundell som pratar om att bli fri från medberoende, leg. psykolog Gabriel Richert belyser begreppet hälsoånget och många andra modiga individer delar med sig av sina erfarenheter inom området psykisk hälsa. 

Bakom veckan står SV Örebro län, föreningar, kommuner, Region Örebro län och samordningsförbund för olika länsdelar. Veckan är ett tydligt exempel på samverkan mellan offentlig verksamhet och civilsamhället, där alla bidrar med sina specifika resurser för att möta individers behov. Föreningen FPS (Föreningen för psykiatriskt samarbete) med sin anhörigkonsulent har varit drivande i att utöka veckan i länet. FPS har ett nära samarbete med SV Örebro län.

-     Vi vill inom vårt arbete med folkhälsa skapa mötesplatser och möjliggöra för ett livslångt lärande. Vi vill nå individer i samhället som har ett behov av att träffa andra med liknande behov och erfarenheter, berättar Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län.

Se program för respektive länsdel på sv.se/psykiatriveckan-2019

KONTAKT
Maria Östby
Verksamhetsutvecklare
maria.ostby@sv.se
072-220 72 39

maria-ostby.png