Tillbaka

Bakgrund

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län utbildar asylsökande i svenska och samhällskunskap sedan 2015. Under de första åren var vi på olika asylboenden i Örebro län, och där vi träffade både vuxna och barn. Barn och unga som bodde på asylboendena saknade plats för lek och fritid. Våra cirkelledare såg behovet av att barnen behövde något att göra efter skolan, få leka och få tillbaka glädjen.  

Vid ett besök tog vi med oss en väska med hattar, peruker och utklädningskläder till barnen. Vi spelade musik och det blev spontan dans och mycket skratt. Att möta barnen i deras miljö gjorde det tydligt att de ville ha aktiviteter, få leka och bara vara barn. Även att utvecklas och få möta fler barn än de som bodde på asylboendet.

Efter besöken pratade vi om upplevelsen, och vi frågade ossvad kan vi som studieförbund kan göra för att fler barn och unga ska få tillgång till fritidsaktiviteter, och samtidigt skapa förutsättningar för integration? Vi bestämde oss för att ansöka om ett projekt som skulle bidra till att skapa fritidsaktiviteter där barn och unga möts och är med utifrån sina egna villkor. Idén var att barnen utifrån en gemensam aktivitet exempelvis dans eller teater, möts i temat dåtid, nutid, framtid.

Projektet döptes till Hundra år i Sverige, och vi lämnade in en ansökan till Arvsfonden. Ansökan godkändes och i oktober 2017 startade projektet.