Nyheter

Missa inte allt som händer på SV.

Här kan du hitta information om aktuella ämnen i ditt närområde.


2024-06-23

Nytt projekt vill stärka föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF och som är nya i Sverige 

I mars startade Arvsfondsprojektet, TrUSt - ny i Sverige, som vill stärka föräldrar med psykisk ohälsa eller NPF som är nya i landet. Det spelar ingen roll hur länge föräldern har varit i Sverige, utan projektet riktar sig till de som inte känner sig inkluderade på grund av språk eller kultur. 

2024-06-18

Intervju med regionordförande Fredrik Christensson

Lär känna vår nya regionordförande lite bättre!

2024-04-16

Varmt välkommen till nya SV.se!

Vi har nu lanserat vår nya hemsida, ett projekt som vi är otroligt stolta och glada över att vara i mål med.

2024-04-10

Regionstämma 2024

Den 23 april är det dags för regionstämma på Hjälmareds folkhögskola. Här finner ni information om stämman och alla handlingar.

2024-04-08

Läsrätt för alla - "Att skriva lättläst är inte lätt"

Varmt välkomna till en föreläsning kring lättläst litteratur!

2024-03-20

Cirkelledare utbildades om att skriva och berätta om anhörigskap

Fössta tossdan i mass var det dags för den första utbildningen av cirkelledare utifrån boken ”Uppdrag Anhörig”. Ett 20-tal deltagare möttes för samtal och reflekterande skrivövningar på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.

2024-03-12

Intervju med regionchef Klaes Ekmark

Klaes Ekmark började hos oss som regionchef i augusti och har nu fått bekanta sig med verksamheten ett par månader. Här kan ni läsa lite mer om honom och hur han ser på folkbildningen.

2024-03-11

Utställningar – tips och inspiration för att skapa utställningar för hembygds- och kulturarvsföreningar

Nu finns två träffar, en digital inspirationsträff och ett besök hos Ödsmåls hembygdsförening, att boka in sig för att få tips och inspirations inför att skapa utställningar för hembygds- och kulturarvsföreningar.

2024-01-24

Skydda din förening med säkra lösenord

Har ni i er förening koll på era konton och lösenord? Det är viktigt att se till att båda er och era medlemmars information är skyddad. Här kommer tips ni kan följa för att se över era konton!

2024-01-23

Fores + SV = tre antologier om demokrati

Tidigare i veckan lanserade tankesmedjan Fores antologin Vad hände?! Från engagemang till karriärister - en bok om partipolitikens förfall. Det är den tredje antalogin i Fores demokrati-serie som ges ut i samarbete med oss på Studieförbundet Vuxenskolan. Tidigare har också Va?! Är demokratin hotad? och Vändpunkt: Reformer till den liberala demokratins försvar getts ut.

2023-12-19

Lyssna till mitt öga! presenterar jullåt

Under april i år kom en av årets bästa nyheter: Allmänna Arvsfonden godkände vår projektansökan, Lyssna till mitt öga! Projektet drivs av oss och kommer undersöka hur vi spelar musik med ögonen. Vi ska ta reda på hur vi lär ut det på bästa sätt och utifrån det, skapa en metod och ett material som andra kan använda.

2023-12-11

Intervju med KiX Senior

Ett arbete ger rutiner i vardagen, sociala kontakter och ett miljöombyte. En tillfällig paus, så som semester kan vara underbart. Tomt i kalendern! Glädje och tid för återhämtning. Men när arbetsliv övergår i pension kan tomrummet i dagsschemat bli förknippat med strukturlöshet, ensamhet och ångest. Vi har pratat med projektteamet i arvsfondsprojektet KiX Senior om vad som hänt senast och hur det känns nu när det lider mot sitt slut i början på 2024.

2023-12-06

Tillbakablick 2023: Släktforskar- och hembygdsdag på Bohusläns museum

Ett av de största evenemangen vi var med och arrangerade under 2023 var Släktforskar- och hembygdsdagen på Bohusläns museum. Lördagen den 23 september samlades 900 släktforskningsentusiaster, lokalhistoriskt intresserade och nyfikna besökare för en dag fylld av gemenskap och lärande. Dagen som var arrangerad tillsammans med Uddevalla Släktforskare, Bohusläns hembygdsförbund och Bohusläns museum blev en riktig hit.

2023-12-02

Tillbakablick 2023: FUB Västra Götalands seminariehelg

Raserade vägar, nedfallna träd, inställda tåg, storm och regn stoppade inte medlemmarna i FUB Västra Götaland från att komma till Vann Spa 21-22 oktober för den traditionella seminariehelgen, som hölls i samarbete med oss på Studieförbundet Vuxenskolan.

2023-11-27

Tillbakablick 2023: Afasikonferens på Ljungskile folkhögskola

Den 23-24 september hölls Afasikonferensen för Afasiföreningar i Västra Götaland vid Ljungskile Folkhögskola. Konferensen innehöll flera spännande, viktiga och informativa inslag så som bildmaterialanvändning, social manipulation mot äldre, forskningsprojektet The Comprehensive Aphasia Test (CAT), dialogterapi samt middag och underhållning på kvällen.

2023-08-21

Ny regionchef blir Klaes Ekmark

Styrelsen för Studieförbundet Vuxenskolan i Västra Götalandsregionen är klara med processen att anställa ny regionchef efter Maria Valeberg.

2023-06-14

Nytt arvfondsprojekt: Lyssna till mitt öga!

Lyssna till mitt öga! lär ut hur man spelar och skapar musik med blicken. För alla som vill, men särskilt för dem som använder ögonstyrd dator eller samtalsapparat som hjälpmedel i vardagen.

2023-06-13

Intervju med Annika Westh, ny regionordförande

På regionstämman valdes Annika Westh till ny regionordförande så vi såg såklart till att få en intervju med henne.

2023-06-11

Tre snabba med regionstyrelsen

Tidigare i våras valde vi en ny regionstyrelse. Vi ställde tre snabba frågor till dem för att bekanta oss lite mer. Läs om hur deras engagemang i SV började, vilka roliga studiecirklar de deltagit i och deras bästa tips för sommaren i Västra Götaland.

2023-06-11

En sommar i Västra Götaland

Våra bästa tips för en härlig sommar på västkusten!