Lättläst version saknas
Tillbaka

"Många tränar på morgonen för att hinna med livspusslet. Vem säger att man inte lika väl kan gå en kurs innan jobbet?"

Torsdagsmorgnar klockan 07:30 samlas ett litet gäng på Folkes i Huddinge centrum för att äta frukost och umgås, men framför allt för att lära sig prata italienska.

Gruppen kommer att träffas vid åtta tillfällen och detta är tredje gången de ses. Dagens lektion börjar med en genomgång av bokstäverna, månaderna och dagarna och alla sitter redo med varsitt övningshäfte, glosbok och en kopp med kaffe.

–Jag pluggade italienska för flera år sedan men har glömt allting, nu ger jag det en ny chans, säger Karin Swärd, en av eleverna som bor i Segeltorp.  

Läraren heter Paulo Periati och kommer från den lilla staden Pontinia söder om Rom. Han flyttade nyligen till Sverige då hans fru fick jobb som forskare på Stockholms universitet. Han själv är utbildad historiker men har undervisat i italienska förr.

–Det är en bra grupp som visar stort intresse under lektionerna. Det är väldigt rolig då vi lär oss av varandra, jag får öva på min svenska som inte är så bra än, säger Paulo Periati.

Folkes vd, Tobias Holmberg fick idén till kursen. Han ville lära sig italienska men hade inte tid för en kvällskurs. Därför tog han saken i egna händer ”och startade kursen” med hjälp av studieförbundet Vuxenskolan.

–Jag känner många som tränar på morgonen för att hinna med livspusslet. Vem säger att man inte lika väl kan gå en kurs innan jobbet? säger Tobias Holmberg, som själv är en av deltagarna.

Kursmedlemmarna blev alla intresserade av kursen just för att den är så tidigt på morgonen.

–Det är väldigt trevligt och smidigt. Det är ett kul sätt att starta dagen på, säger Ingrid Högling, som jobbar i Huddinge centrum.

Folkes- En bistro och café med fest och konferenslokaler.


Kursens pris- 800 kr per termin.

Av: Vilma Hedlund och Jonas Eriksson
Nytt i Flempan
Publicerad: 13 april 2017 kl. 12:51