Lättläst version saknas

Hanife Ilhan

Hanife Ilhan jobbar som cirkelledare hos oss sedan 2009. Hon undervisar på en av Dansverkets danslinjer sedan flera år tillbaka.

Så här säger Hanife:

”Vad jätteroligt att bli utsedd till veckans cirkelledare! Jag är väldigt tacksam för den utmärkelsen. 
Jag har alltid älskat att dansa, så länge jag kan minnas. Jag dansade jämt hemma tillsammans med min syster när vi var små och sedan började jag på dansskola. Efter några år på en annan skola så blev det Studieförbundet Vuxenskolans dansverksamhet och här dansade jag i ungefär 7 år om jag inte minns helt fel!
Jag trivdes väldigt bra och mitt intresse för dans bara växte och växte. Det blev så småningom dansgymnasium för mig och under de åren dansade jag både i skolan och på fritiden.

År 2009 blev jag tillfrågad att få undervisa i en av våra danslinjegrupper, vilket jag absolut ville. Sedan dess har jag undervisat på Dansverket och jag älskar det! Idag är jag 24 år och arbetar fortfarande på Dansverket med samma nivå som när jag började, Jazz/showdanslinjens Steg 3.

Vi har intagningsprov till danslinjerna och de är tänkta för elever som vill satsa lite mer på dansen. Eleverna på Steg 3 dansar tre pass i veckan och jag har jazzdans med dem en gång i veckan under ett år innan de går vidare till nästa nivå. På mina lektioner försöker jag ha en varierad undervisning där teknik, styrka, smidighet och koreografi ingår.

Det bästa med att vara cirkelledare är att varje vecka få chansen att dansa loss tillsammans med underbara elever. I denna ålder som jag har (13-14 år) är eleverna så pass stora att jag kan utmana dem och pusha dem på ett positivt sätt mot olika mål, samtidigt som de fortfarande är unga och tycker att det mesta jag gör är roligt. De har så mycket energi som sprider sig till mig som lärare, vilket gör att jag själv går från varje lektion genomsvettig och glad. Sedan tycker jag även kontakten med de andra danslärarna är bra och ger mycket.

Den största utmaningen tycker jag är att hålla balansen nivå-mässigt i undervisningen. Jag vill att eleverna ska känna dansglädje. De ska inte gå ifrån lektionen och känna att det var alldeles för svårt men inte heller att det blev alldeles för lätt och därmed tråkigt. Att hitta den balansen är en utmaning jag får med varje ny grupp. Dock märker jag att det blir lättare för varje år som jag har jobbat att hitta den rätta utmaningen för gruppen. Erfarenheten gör att jag enkelt och snabbt kan plocka fram saker ur mitt bagage till lektionerna.

Detta är ett extremt glädjefullt jobb och jag skulle inte vilja byta ut min resa och det jag fått ta del av via föreställningar och lektioner mot något annat. Jag lär mig nya saker varje termin, bland annat av eleverna, och mötet med dem är det som gör att jag hela tiden kan utvecklas som danslärare!

/Sara Eliasson