Trädgård, hus och hem

Hur vill du göra ditt hus vackrare?
Lär dig att ta fram mönster, anpassa det till byggnaden och tillverka snickarglädje. Här kan du få hjälp med ett eget snickarglädjeprojekt.


Få praktisk erfarenhet, teoretisk kunskap, inspiration och tips om hur du kan göra ditt hus vackrare och mer attraktivt.

Även på Orust Återbruksgård väntar en verandan på snickarglädje. Vill du bara lära, utan att ha något eget projekt på gång kan du arbeta på den. Var med och anpassa ett mönster till byggnaden, såga till och montera. Vi kommer att praktisera det vi har lärt oss på husets veranda, på vindskivor, takstolstassar och mellan vindskivorna.

Under kursen kommer vi även att gå igenom hur olika snickarglädje kan se ut generellt och utifrån olika tidsepoker, titta på tids- och platstypiska förlagor. En stor inspirationskälla är Charles Emil Löfvenskiölds mönsterbok för alla gårdens byggnader. Vi tittar även på lokal snickarglädje från Orust och Bohuslän. Som deltagare får du kunskap som bidrar till att bevara ett traditionellt hantverk.

Kursledare
Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg. Han började sin snickarbana på Nääs. Nu är han mycket rutinerad både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård, framförallt där på Slöjd och Byggnadsvård Nääs. Han utför även finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Har du funderingar, farhågor eller förväntningar får du gärna höra av dig till Manne på 070-688 73 43.

Bra att veta
Kursen pågår i en halvdag och två hela dagar:
Fredag: 13.00 - 17.00
Lördag: 10.00 - 17.00
Söndag: 10.00 - 17.00

I kursavgiften ingår lunch för lördag och söndag samt en fika varje dag. Meddela eventuella kostavvikelser vid anmälan. OBS! får vi in noteringar om specialkost senare än två veckor innan är det inte säkert att vi kan tillgodose era önskemål.

Orust återbruksgård ligger i Kollungeröd 653, 472 93 Svanesund. Det är 10 minuter med bil från Orust Återbruk (Vräland).

Orust Återbruksgård är under utveckling. Alla byggnader håller på att renoveras från grunden och kurserna är en del i omhändertagandet av dem. Vi vill därför förbereda er på att toalett, kök och andra utrymmen är något provisoriska. Det finns utedass samt en vattentoalett tio minuter bort. Delar av arbetet sker utomhus och alla lokaler är inte uppvärmda.

Ta på dig väderanpassade arbetskläder som du trivs med, ombyte, arbetshandskar.

Behöver du övernattning i närheten, kontakta Helena på Orust Återbruk: 070-6638922, helena@orustaterbruk.se

Kursen arrangeras i samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan, Slöjd & Byggnadsvård Nääs och Orust Återbruk

Anmälningsinformation
Anmäl dig här på hemsidan eller till kundtjänst: 010-3300900
Har vi inte tillräckligt många anmälda deltagare vid planerad start flyttas kursen till ett senare datum.

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad.
Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

För anmälan på telefon kontakta oss:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900