Månadsbrev november/december 2019

Nästa referensgrupps/inspirationsmöte är den 12/3 kl 15-16.30.  Vi ses som tidigare på Östra kyrkogatan 3. Anmäl er genom att mejla lena.bergquist@sv.se eller genom att ringa 021-12 80 85. Varmt välkomna!

Vi har cirka 15 samtalsgrupper som pågår fram till mars. Det är vanliga ”allmänna” grupper, samt ” Samtalsgrupp Man” och ”För dig som ska gå i pension eller nyss gått i pension” samt ”För dig med egen erfarenhet av psykisk ohälsa”.

Innan dessa 15 grupper startas 2019 erbjuder vi tre ”Julgrupper” - över jul- och nyårshelger - i Västerås, Arboga och Sala. Vi tror att det ger en bra möjlighet för deltagarna att dela helgerna - känna gemenskap - med andra.

Som det ser ut nu - det kan bli fler grupper - så erbjuds grupper i Västerås city, Herrgärdet, Skiljebo, Oxbacken, Råby, Viksäng, Rönnby, Skultuna, Sala, Arboga, Surahammar och Norberg.

Ett avtal mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Region Västmanland skrivs nu för 2019, vilket ger 1500 kr till varje samtalsgruppsledarna per genomgången samtalsgrupp. 

Arbetet under 2019 kommer att handla om spridning av Samtalsgrupp Senior, både i länet och till andra län. Vi ska också arbeta vidare med att skapa en form för marknadsföring som når så många som möjligt.

Spridningen börjar redan den 11/12, då Lena Bergquist och Hans Dahlman möter en grupp intresserade på SV i Uppsala. Den 29/1 reser hela arbetslaget till Jönköping för att bland annat erbjuda en dags samtalsgruppsledarutbildning.

Vi arbetar också för att få skapa Samtalsgrupp Senior på finska. Den 22 november hade vi ett möte med ett tiotal personer från Sverige-Finska förvaltningsområdena i Västmanland. De var mycket intresserade av att starta finska samtalsgrupper. Leena Eklund arbetar vidare med den möjligheten.

 

Ett speciellt tack till Gunnar Dahlberg och Louise Edlund!

Den 6 december träffades vi som arbetar med Samtalsgrupp Senior och Referens/inspirationsgruppen samt samtals-gruppledarna och lyssnade till två föredrag. Gunnar Dahlberg (referens/inspirationsgruppen) höll ett uppskattat föredrag om Seniorers fysiska och psykiska hälsa. Louise Edlund (Hjärnkoll) informerade om Hjärnkoll Senior, som projektet samverkar med.

 

Datum att komma ihåg:

Den 30 januari erbjuder vi en till handledning till våra samtalsgruppsledare. Det är Leg. Psykoterapeut och handledare Orvar Homann på S:t Lukas psykoterapimottagning som kostnadsfritt erbjuder detta kl 16.30-18.30. Anmälan sker på tel 021-12 80 85.

Den 22 januari 2019 erbjuder vi ny Samtalsgruppledarutbildning - en heldag -  på Östra Kyrkogatan 3, kl 9-16. Förra gången erbjöd vi två halvdagar, men nu vill vi underlätta för alla som kommer från andra orter som bland andra Arboga, Sala, Norberg och Surahammar. OBS: Det är många som har anmält sig, så det finns bara några platser kvar! Anmäl er gärna på tel 021-12 80 85 (SV:s kundcenter).

Nästa referensgrupps/inspirationsmöte är den 12/3 kl 15-16.30.  Vi ses som tidigare på Östra kyrkogatan 3. Anmäl er genom att mejla lena.bergquist@sv.se eller genom att ringa 021-12 80 85. Varmt välkomna!

Tack för att ni inspirerar oss!
Många hälsningar

Lena Bergquist
projektledare