Grundkurs i kreativt skrivande

Om kursen

Vill du bli bättre på att skriva texter som når fram till läsaren? Under grundkursen i kreativt skrivande får du lära dig värdefulla tekniker inom skrivande för att du ska kunna hantera hantverket bättre.

Kursinnehåll
Kursen riktar sig till dig som är nyfiken på kreativt skrivande. Du behöver inte ha några förkunskaper eller skrivit tidigare. Du behöver inte heller ha något mål med ditt skrivande. Vi provar på olika tekniker och att skriva i olika perspektiv för att du ska hitta DIN skrivarröst.

Genom föreläsningar och övningar uppdelat på tre söndagar (8, 15 och 22 september 2024) lär du dig:

Perspektiv - vi diskuterar för- och nackdelar med de olika perspektiven och du får prova att skriva i både jag-form och från en karaktärs synvinkel. Efter kursen kan du göra ett medvetet val om du vill skriva i första-, andra-, eller tredje-perspektiv.

Gestaltning - kan vara en av de viktigaste teknikerna till att skriva målande snarare än berättande. Vill du utveckla ditt skrivande så är gestaltning något du bör känna till. Vi gör övningar i att gestalta för att det ska sitta som rinnande vatten efter kursen.

Karaktären - är den person/personer vi följer i din text. Vi går igenom vad du bör veta om din karaktär innan du startar ditt projekt för att få ett djup i ditt text och att läsaren blir nyfiken att läsa vidare.

Att hitta en skrivarröst - vi studerar olika sätt att uttrycka sig med exempel från välkända författare.

Miljöbeskrivning - att skapa en miljöbeskrivning som är lagom, inte för detaljerad men ändå säger något om platsen vi befinner oss på är en fin balansgång. Vi övar och diskuterar. Vad behöver jag förmedla för att beskriva miljön runt karaktären? Hur kan jag använda de fem sinnena för att skapa en mer kraftfull text?

Dramaturgi - är stommen i romanen och ett bra verktyg att använda för att planera din text. Fallgropen när man skriver både korta och långa texter är att den lätt svävar iväg åt olika håll och man tappar kompassen vart man är på väg. Dramaturgin kan hjälpa dig att hålla dig till den röda tråden.

Dialog - vi övar på att skapa naturliga samtal mellan karaktärerna. Vad är klyschor? Vad bör man undvika? Hur väver man in dialogen i sin text?

Målet är att du efter kursen ska kunna arbeta strukturerat med en kort eller lång text där du från början har en plan för ditt skrivande. Du ska känna till och kunna använda grundläggande tekniker i kreativt skrivande.

Förkunskaper
Grundnivå, du behöver inga förkunskaper.

Material
Anteckningsbok och penna. Om du vill skriver du på dator.

Cirkelledare
Jenny Albderi, författare till Ett fantastiskt liv (2022) och Ett lyckligt liv (2023) utgiven av Lava Förlag. Följ Jenny på @inteutanminbok på Instagram.

Utvecklingsmöjligheter
För dig som vill lära dig andra ämnen har Studieförbundet Vuxenskolan - många andra cirklar och kurser - klicka på länken och sök på vår hemsida.

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Startdatum:

2024-09-08

Tid:

10:00 - 16:00

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

43544

Plats:

SV Växjö Blockvägen 8 35245 Växjö

1 900 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Kronoberg