Projekt

Här kan du se de projekt vi arbetar med för närvarande och läsa lite om äldre och avslutade projekt.

Fast Care

Fast Care är ett ESF-projekt som riktar sig till personer från 18 år som flytt kriget i Ukraina och vill få stöd att komma ut i arbetslivet. Aktiviteter som projektet erbjuder är bl.a. yrkessvenska, yrkesengelska, information om arbetsmarknaden, stöd att skriva CV och söka jobb. Vidare gör vi även studiebesök i olika verksamheter och på företag. Individuellt stöd ges till varje deltagare, som utgår från varje individs mål och unika förutsättningar. Utifrån detta skapas sedan en handlingsplan mot jobb eller studier. Projektet startade den 6 november och slutar den 29 feb.

Kontakt: Madeleine Carlsson

madeleine.carlsson@sv.se 070-417 37 85

Digitala Hembygdsvandringar i Halland

Digitala Hembygdsvandringar i Halland - Lokalt ledd utveckling Halland (lluh.se)

Digitala hembygdsvandringar i Halland är ett LEADER-projekt (EU) beviljat av LLUH och Jordbruksverket. Projektperioden är på 16 månader och sträcker sig till maj 2023.

Projektet handlar om att producera intalade guidningar och berättelser för Hallands hembygdsföreningar. Besökare och turister ska därför få tillgång till deras spännande historia närhelst de väljer att komma på besök. Det fungerar på så sätt att turisterna och besökarna kommer kunna ta del av berättelserna via en QR-kod på plats eller via föreningens hemsida.

Målet är att samtliga drygt 70 hembygdsföreningar ska ha en digital guidning när projektet är slut. Genom projektet vill vi öka antalet besökare likväl som intresset för hembygdsrörelsen och det lokala samhället. Projektet kan förhoppningsvis få positiva effekter på lokala besöksmål som i stor omfattning bedrivs av småföretag. Projektet skapar nya mötesplatser eller rättare sagt skapar nytt liv till de som redan finns. Här kommer nya målgrupper och intressenter att kunna mötas!

Projektet Digitala hembygdsvandringar i Halland sträcker sig februari 2022 – maj 2023 och är finansierat av Jorbruksverket /LLUH.

Nyfiken? Hör av dig till Reine Johansson, projektledare

E-post: reine.johansson@sv.se tel: 0738-005342


Dikeskurser om Markavvattning

Studieförbundet Vuxenskolan och LRF har genom Humanus AB fått i uppdrag av Jordbruksverket, med medel ur Landsbygdsprogrammet, för att höja kunskapen om aktivt underhåll och förvalting och för hos landets lantbrukare och dikningsföretagare genom studiecirklar.

Studieförbundet Vuxenskolan och LRF genomför projektet även i Halland med stöd av Jordbruksverket. Aktuella kurser publiceras på sv.se/halland.

Läs mer på länken nedan om projektet.

TIA – Tidiga insatser för asylsökande

SV bedriver en mycket uppskattad verksamhet svenska och samhällskunskap för nyanlända. Insatsen syftar till att stärka självkänslan och motivationen hos målgruppen asylsökande i Halmstad, Falkenberg och Varbergs kommun genom studiecirklar med fokus och insatser på det svenska språket. Våra cirkelledare är väldigt engagerade och ambitiösa och ger de nyanlända inblick i svenska språket likväl som i svenska värderingar och hur samhälle och demokrati fungerar. Genom att erbjuda hälsofrämjande insatser såsom workshops, förbättra deltagarnas psykiska hälsa och ge kunskap om mänskliga rättigheter och skyldigheter i samhället. Att sprida kunskap om hälso- och sjukvårdssystemet, förmåga att ta till sig hälsorelaterad information, öka kunskapen om ens egna behov av vård och därmed också att söka vård när det behövs.

KiX Senior

Vi är en del i Arvsfondsprojektet KiX Senior som har utvecklat en metod för att motverka utanförskap och ensamhet i samband med pension för målgruppen äldre med intellektuell funktionsnedsättning (IF). För att läsa mer om projektet besök denna sida.  I Halmstad har det har varit många intressanta samtal utifrån vad deltagarna önskar att prata om, de har tagit del av Alla Hjärtans hus föreläsningar, läst 8-sidor, träffat nya vänner mm.

Jämställt företagande

Jämställt företagande i samverkan är ett projekt som består av fyra kurser som på olika sätt ska stötta dig som är lantbrukare inom områden som är viktiga för att stärka jämställdheten inom branschen. Projektet stöds av Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och genomförs i samverkan med LRF. Vi Halland är en del i projektet men driver det inte.

Avslutat: Projekt Bygdevårdarna Kulturmiljö Turism 2020

Detta är ett LEADER-projekt (EU) beviljat av LLUH och Jordbruksverket. Projektperioden är på två år till och med februari 2022 och har fler olika mål. Det ska verka till att öka turismen genom att utveckla Bygdegårdar och hembygdsföreningar bland annat genom digitalisering. Som en praktisk hjälp ska Bygdegårdsteam upprättas och ge nyanlända chans till praktik. Det kommer också att startas studiecirklar utifrån en behovsinventering.

Projektet vill utveckla och tillgängliggöra verksamheten i hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar, bl.a. genom att utveckla trädgårds- och gårdsmiljöer till mötesplatser och turistmål. Projektet vill skapa kulturmiljöer som kan tillgängliggöras genom digitalisering för att öka intresset för lokal utveckling och locka fler besökare till området. För att genomföra detta ska projektet skapa s.k. Bygdevårdsteam, med arbetslösa – nyanlända och långtidsarbetslösa i arbetsmarknadsåtgärd, som bildar sociala kooperativ för fortlevnad efter projekttidens slut.

Exempel på verksamhetsområden kan vara torpinventering, GPS-sättning, QR-kodning, renovering och anläggning, digitalisering, m.m.

Projektet Bygdevårdarna sträcker sig februari 2019 - februari 2022 och är finansierat av Jorbruksverket /LLUH.

Projektledare: Reine Johansson

E-post: reine.johansson@sv.se