Hantverk & konst

VÄLKOMMEN!
Frivoliteter – knypplingens lillasyster! Här lär vi oss att knyta vackra spetsar av tunt bomullsgarn, som kan användas till dukar, bokmärken, smycken och mycket annat. Frivoliteter är ett perfekt prova på-hantverk, eftersom det bara behövs några få billiga redskap som får plats i ett vanligt pennskrin. Kom och testa du också!

FÖRKUNSKAPER
Kursen är främst tänkt som en nybörjarkurs, men även du som har längre erfarenhet är varmt välkommen. På kursen ingår många gemensamma moment, men du får också individuell handledning på din egen nivå. Därför passar kursen även dig som redan kan hantverket, eller som vill fräscha upp gamla kunskaper tillsammans med andra.

VAD ÄR FRIVOLITETER?
Frivoliteter är ett hantverk som troligen uppkom i slutet av 1700-talet. Frivoliteter är uppbyggda av dubbelknutar, dvs en knut med två tydliga halvor, och det heter därför att man slår frivoliteter. I ena handen håller man en lång tråd, i den andra en skyttel som används för att slå knutarna. Resultatet blir en hållbar spets där du kan göra många roliga detaljer. Vi använder bomullsgarn i alla regnbågens färger och det är ofta roligt att blanda in pärlor också. På vår Facebooksida kan du se en video där vår kursledare Marianne sitter och slår: Video Frivoliteter

KURSINNEHÅLL
Kursen börjar med en introduktion till hantverket och en kort sammanfattning av dess historia. Därefter bekantar vi oss med redskap och material, sedan testar vi att slå vår första knut!

Redan vid andra träffen är du redo att tillverka en liten fjäril, därefter en mindre duk och sedan är det bara fantasin som sätter gränsen. Ledaren ger förslag på mönster på din nivå och hjälper dig också att hitta mönster om du har något särskilt önskemål. Efterhand som arbetet tar fart så håller du din egen takt och får handledning på din egen nivå.

MATERIAL
Material kan lånas de första två träffarna. Därefter kan du köpa material av ledaren på plats för ca 100 kr eller skaffa ditt material själv (lättast online).

För att slå frivoliteter behöver du:
• Två frivolitetsskyttlar, gärna i olika färger så att du kan skilja på dem.
• Tunt merceriserat bomullsgarn. Till frivoliteter används ett tunt garn på rulle. Det påminner mer om sytråd än om ett garnnystan och det kan vara klurigt att hitta rätt grovlek.

DATUM FÖR TRÄFFARNA
Vi träffas på torsdag kväll varannan vecka. Pga påsken blir det en mindre förskjutning av träffarna efter två gånger och vi träffas alltså under följande veckor: Start v 9, torsdag 29 februari. Därefter ses vi v 11, v 14, v 16, v 18, v 20 och v 22.

VAD ÄR EN STUDIECIRKEL?
Denna grupp är en studiecirkel, vilket betyder att deltagarna är med och utformar innehållet samt att vi lär av varandra. Cirkelledaren erbjuder en grundplanering och sedan är deltagarna med och tycker till. Vi delar gärna våra frågor i gruppen och lär oss genom att hjälpa varandra.

KURSLEDARE
Marianne Greinsmark älskar garn och har handarbetat sedan barnsben. Stickning, knyppling och frivoliteter är några av favoriterna. På den här kursen hoppas hon att du ska bli lika förtjust i frivoliteter som hon är!