2024-03-17

Nya förutsättningar

2023 medförde en rad nya förutsättningar för folkbildningen, studieförbunden och inte minst SV Örebro län. Kraftigt minskat anslag till folkbildningen, nytt bidragssystem och en ny nationell profil för SV.

Vår verksamhet finansieras av stats-, kommun och regionbidrag, deltagaravgifter och projektmedel. Projektmedlen används för att utveckla ny verksamhet och för att göra skillnad på individ- och samhällsnivå där våra offentliga medel inte räcker till.


När regeringen presenterade den nya budgeten stod det klart att studieförbunden skulle få ett kraftigt minskat anslag, i syfte att ”effektivisera folkbildningen”. Något som har fått stora konsekvenser för vår organisation och möjlighet att bedriva verksamhet. Det har medfört tuffa prioriteringar kring personal, lokaler och verksamhet. Samtidigt som det har pushat oss till

att tänka om och tänka nytt.


Ett nytt bidragssystem som bygger på respektive studieförbunds profil och verksamhetsåtagande

Under 2023 beslutade Folkbildningsrådet om nytt statsbidragssystem som är:


”utformat för att främja kvalitet, minska volymjakt och öka profileringen av verksamheten. Det ska också bli mer förutsägbart över tid och ge studieförbunden bättre förutsättningar till långsiktig planering.


En nyhet är att respektive studieförbund ska lämna in ett verksamhetsåtagande för en treårsperiod där de beskriver vilken verksamhet de tänker att de ska genomföra, vilka målgrupper de vill nå och hur de ska bedriva folkbildning.


Resultatet ska bli att statens syfte med att ge stöd till folkbildningen nås.”


Källa: folkbildningsradet.se


Under 2024 lämnar SV in ett nationellt verksamhetsåtagande, vilket vi kommer att jobba

efter 2025–2027. Det här är något vi välkomnar då det ger oss möjlighet till långsiktig planering och möjlighet att bedriva verksamhet där fokus ligger på kvalitet, och inte antal deltagare eller timmar.


SVs nationella profil

På SVs förbundsstämma den 13–14 maj 2023 antogs fyra nationella profilområden som anger verksamhetens inriktning kommande år: Funktionsrätt, Föreningslivet, Integration och Landsbygder.


På SV Örebro län har vi 2023 fortsatt att arbeta med våra mål inom våra lokala fokusområden:

Folkhälsa, Förening, Integration, Musik och Scenkonst, samt funktionsrätt som är ett nationellt prioriterat område inom SV. Att vår nya profil och våra tidigare fokusområden i stort går hand i hand gör att vi känner oss stärkta i att vi redan idag är på rätt väg.


Nya förutsättningar

Det minskade anslaget, det nya bidragssystemet och vår gemensamma profil har medfört

att vi under 2023 har behövt göra tuffa prioriteringar samtidigt som vi har rustat för framtiden. Vår personalstyrka har minskat kraftigt, vi har beslutat att lämna vissa lokaler och att rusta andra för att möta deltagarnas behov. Vi har även behövt se över vår verksamhet för att säkerställa att vi kan verka inom den nya profilen