Tillbaka

Hallå där Ali Akbar Karimi!

Asyl-, migrations- och integrationsfonden, logotype




I vårt dagliga arbete med Utveckling från dag ett får vi ständigt ta del av människors livsöden. Vi bjuds in i deras liv, vi får dela deras upplevelser och erfarenheter. Och det är vi otroligt tacksamma över. Tillsammans gör vi mer, och därför vill vi att även du ska lära känna några av våra deltagare. Här berättar Ali Akbar Karimi om vägen hit och hans nya liv i Sverige.
Ali Akbar Karimi

Hur gammal är du?
– Jag är 48 år.

När kom du till Sverige?
– Jag kom hit den 12 juni 2013.

Varför kom du till Sverige?
– Jag och min familj kom till Sverige den 12 juni 2013 bara på semester under sommaren. Vi kom in i Sverige med Schengen-visum som var giltiga i tre månader.

En månad efter vi fick kontakt av vår advokat i Iran om Azam, min fru. Hon hade redan problem med staten som blev värre när vi var här så det var livsfarligt för henne att åka tillbaka till Iran därför var vi tvungna att stanna här. Det var väldigt svårt för oss att bestämma om vi skulle stanna här eller inte. I början hade vi svårt att lära oss svenska eftersom det inte fanns möjlighet för asylsökande. Jag och min maka är högutbildade, optiker och psykolog, så det var svårt att stanna hemma och vänta på Migrationsverket.

Vad gjorde du i ditt hemland?
– Jag har jobbat som Optiker i 23 år i Iran.

Vad betyder Utveckling från dag ett för dig?
– Det betyder mycket för mig eftersom jag har en möjlighet för att jag lär mig hur svenska samhället fungerar. Tack vare den här studiecirkeln och tack vare Denana Holmberg som är en bra lärare kan jag förbättra både min svenska och självförtroendet.

Vad gör du här i Sverige?
– Denana Holmberg hjälpte mig för att söka jobb så jag fick jobb på Örebro kommun. Det är första steget för mig att komma igång att vara i samhället och samtidigt komplettera mitt språk.

Hur ser du på framtiden?
– Jag är alltid optimist och jag tror på gud och litar på honom. Jag är utbildad optiker och jag älskar mitt jobb. Det viktigaste för mig är att kunna jobba som egen företagare som optiker här i Sverige så fort som möjligt. För att kunna få svensk legitimation som optiker enligt socialstyrelsen (De har redan validerat min dokument ) behöver jag få godkänd på svenska språket nivå C1. Jag vet att jag klarar det snart. Jag vill komma igång och vara aktiv i samhället!


Projektet finansieras av Asyl-, migrations- och integrationsverket (AMIF) och SV Örebro län.