Tillbaka

Hallå där Maryam Sharifi!

Asyl-, migrations- och integrationsfonden, logotype
I vårt dagliga arbete med Utveckling från dag ett får vi ständigt ta del av människors livsöden. Vi bjuds in i deras liv, vi får dela deras upplevelser och erfarenheter. Och det är vi otroligt tacksamma över. Tillsammans gör vi mer, och därför vill vi att även du ska lära känna några av våra deltagare. Här berättar Maryam Sharifi om vägen hit och hennes nya liv i Sverige.
Maryam Sharifi

Hur gammal är du?
– Jag är 32 år gammal.

När kom du till Sverige?
– Jag kom hit första juni 2015.

Varför kom du till Sverige?
– Jag kom med studentvisum (min man var student) men vägen var inte lätt. Jag fick problem, hade ingen möjlighet att gå skolan. Sen fick jag hjälp av Denana att läsa svenska.

Vad gjorde du i ditt hemland?
– Jag är utbildad som barnmorska i Iran och jag jobbade tio år som barnmorska i mitt hemland.

Vad betyder Utveckling från dag ett för dig?
– Utveckling från dag ett var stor chans för mig att kunna utveckla mitt svenska språk i en trevlig miljö med fina och duktiga lärare och klasskammarater som är bästa vänner nu. Utveckling från dag ett betyder mycket för mig då man får bättre självförtroende och möjlighet att anpassa sig i samhället.

Vad gör du här i Sverige?
– Nu jobbar jag som undersköterska i kvinnokliniken USÖ och är väldigt nöjd.

Hur ser du på framtiden?
– I framtiden vill jag att fortsätta och komplettera mitt yrke för att kunna jobba som barnmorska. Nu jag kom halva vägen och snart jag tar barnmorska legitimation.

Projektet finansieras av Asyl-, migrations- och integrationsverket (AMIF) och SV Örebro län.