Tillbaka

Trädgårdsresor i vackra Västsverige

Intresset för trädgårdar och turer i naturen har ökat lavinartat de senaste åren. Annika Samuelsson på Trädgårdsresan berättar att det nu går att inspireras av 10 roadtrips till besöksträdgårdar i det väst- och sydvästsvenska kulturlandskapet.  

Hos Trädgårdsresan finns en mängd trädgårdsinspiration såsom restips i form av härliga artiklar, trädgårdsböcker och föreläsningar. Du kan botanisera i lugn och ro bland närmre 100 trädgårdar. Bredden är stor så du hittar garanterat något som passar dig och ditt resesällskap.  

Svårt att välja? Här finns klara trädgårdsresor att tillgå, allt från dagsturer till 3-dagars roadtrips! Läs mer här.

De härliga trädgårdsresorna tar dig genom kulturlandskapet från trädgård till trädgård. Här får besökaren ta hänsyn till respektive trädgårds öppettider eller eventuella förbokningsönskemål. Men minst en dag om året har varje trädgårdsresa en gemensam öppetdag för att besökaren med lätthet kan åka på sin roadtrip! Dessa gemensamma öppetdagar går i pollinatörernas ära. Besökaren har då möjlighet att lära sig mer om hållbart odlande, gå på guidade turer med detta tema, handla honung från den lokala biodlaren, trädgårdsquiz och mycket mer. Intäkter från Bifondsdagarna går oavkortat till Trädgårdsresans insamling Bifonden.  

Oavsett om du åker på en färdigpaketerad roadtrip eller väljer ut blivande smultronställen själv så kan du uppleva bredden av trädgårdstyper. Du kan njuta av stora slottsträdgårdar, handla gott i gårdsbutiker, plocka dig en bukett i en snittblomsodling eller träffa den privata trädgårdsägaren som kan ge dig handfasta tips om hur du får din egen täppa lika fin. Alla besöksmålen är ett paradis för våra pollinatörer så njut samtidigt av surrande humlor och vackra fjärilar som besöker trädgården tillsammans med dig. 

Vid flera trädgårdar finns vandringsleder och kulturmiljöer utmärkta. Flera av våra privata trädgårdsägare är anslutna till meet the locals (meetthelocals.se). Ett bokat besök med en ”local” ger dig inte bara en fin trädgårdsupplevelse utan ett möte med en person som har fina historier att delge dig 

Trädgårdsresan samarbetar tätt med Turistrådet Västsverige och Visit Halland samt Studieförbundet Vuxenskolan. I och med partnerskapen har Trädgårdsresan en möjlighet att utveckla besöksmålen i allt från värdskap till affärsutveckling, sprida kunskap om hållbart odlande och nå ut till den internationella marknaden. Det gör Trädgårdsresan unikt, jämfört med andra trädgårdsföreningar.  

Bifonden 
Vildbin och humlearter är idag utrotningshotade. Omstruktureringar i jordbrukslandskapet har lett till färre ängsmarker och färre blommande växter vid åkrar och vallodlingar. En tredjedel av vår mat är direkt eller indirekt pollinerad av bin och andra pollinatörer. Enkelt beskrivet så drabbas vår livsmedelsförsörjning rejält om pollinatörerna dör ut. Trädgårdsresan arbetar för att avhjälpa problemen med hjälp av Bifonden. 

Bifonden är en insamling till förmån för våra pollinatörer. Bifonden bidrar till en ökad medvetenhet om pollinatörernas betydelse för vårt ekosystem och livsmedelsförsörjning.  

Syftet är att öka kunskapen hos besöksmålen och dess besökare i hur odlandet kan bli än mer hållbart. Hur trädgårdsentusiasten, med enkla medel, kan skapa ett smörgåsbord och bostäder till insekterna. 2021 delade dessutom Bifonden ut ett pris på 50.000kr till föreningen Nordi och Nordens Ark som forskade på det utrotningshotade nordiska biet.   

Trädgårdsresans besöksmål arbetar alla med hållbart odlande vilket gör att de själva skapar hållbara miljöer för den biologiska mångfalden. Utöver det så håller de öppet minst en dag om året, till förmån för Bifonden, där besökarna får ta del av trädgårdsägarnas kunskaper i ämnet och har en möjlighet att bidra till insamlingen. Ett välgörande trädgårdsbesök! 

Annika tipsar om tre trädgårdsfavoriter 
Känn trädgården i Askim utanför Göteborg, en familjeträdgård med sex olika rum utformade för att skapa olika känslor och sinnesstämningar. Det är en fantastisk trädgård som ger inspiration till eget odlande, med ett härligt värdskap. 

Björnhyltans trädgård utanför Tranemo som odlar matnyttiga grödor men också växter för ögonfröjd. Det finns en visningsträdgård med ett växthus för odling och njutning i Medelhavets tecken. Från det gamla jordbrukets trädgård har fruktträd och perenner sparats medan den täckodlade köksträdgården, örtagården och blomstergården har tillkommit på senare år. Runt ladugården möts du av goa höns och får. En härlig plats att stanna länge på! 

Alphems arboretum i Floby är en fridfull och vacker plats med över 300 sorters träd. Kaffestuga på sommaren och en oväntad koppling till Snövit!