Tillbaka

Intervju med Filatelistföreningen i Trelleborg

Trelleborgs Filatelistförening eller kanske mer känd som ”frimärkesklubben” är en välmående förening som har många medlemmar och ett gemensamt brinnande intresse för en sak, nämligen frimärken och stämplar. Vi har pratat med föreningens ordförande, Kenneth Jonasson, och ställt några frågor.

Vem är ni?
Vi är en förening som samlar frimärken och stämplar, vi byter, pratar om och diskuterar med varandra. Vissa medlemmar tycker stämplar är mer intressant är frimärken, men de får vara med ändå! Vi brukar kolla på frimärken och stämplar, varifrån de kommer och vad de kan vara värda. För vissa medlemmar är det inte lika viktigt varifrån frimärket kommer utan de stämplar som finns på frimärket. En del tycker det är intressant med stämplar och frimärken från vissa städer och vissa kvalitéer. Andra tycker det är mer spännande med de olika avarterna som finns av ett specifikt frimärke och samlar på detta. De allra flesta frimärkssamlare är intresserade av historien kring frimärket eller stämpeln. Bakom varje frimärke, vykort eller stämpel finns ju en historia och ett öde.

Vad gör ni?
Vi diskuterar frimärkets historia och pratar om vanliga och ovanliga frimärken. Det är ofta någon medlem har gjort ett fynd och då måste ju detta så klart diskuteras! Det bästa är när medlemmarna tar med sig och visar upp sina fynd på våra träffar!

Vad utmärker en frimärkssamlare?
Idag är en frimärkssamlare en person av äldre karaktär. Vi saknar ungdomarna i föreningen, säger Kenneth som med sina 62 år är yngst i föreningen. Vi skulle verkligen uppskatta om det kommer någon yngre i framtiden som är intresserade av frimärken och historien varje frimärke kan berätta.

De flesta i föreningen är människor som samlar på massa olika saker. Det viktiga är alla härliga människor och kommentarer och kontakten medlemmarna emellan. I föreningen finns så många trevliga samlingar och medlemmar med mycket kunskap.

Vad är tjusningen med frimärken?
Det är lätt att samla frimärken! De är allmänbildande, ger kunskap och massa historia. Dessutom är de vackra att titta på. Kenneth fick frimärken av sin farfar när han var 5-6 år och sedan dess har Kenneth varit fast. Hobbyn låg vilande ett par år i ungdomen men han tog upp sitt samlande igen som hobby i vuxen ålder.
–Det ligger i blodet, säger han och skrattar.

Ett drömfynd för alla frimärkssamlare säger han - är ju gul tre skilling banco! Men det går ju inte att lösa. Men samtidigt finns det många fina frimärken på den svenska marknaden också. T.ex. 80 öres och 55 öres som går för ca 80-90 000 kr på auktion.

Samarbetar ni med någon annan förening och hur fungerar det?
Vi samarbetar mycket med Trelleborgs Vykortsföreningen som har medlemmar som också deltar på studiecirkeln.  Föreningen har en vänort i Danmark och en i Tyskland. Det betyder att föreningen breddar sin kunskap, fler är med och samverkar och delar sin kunskap. De finns medlemmar i den tyska frimärkesföreningen som har exklusiva samlingar från DDR (Deutsche Demokratische Republik) tiden.

Vad gör ni på er studiecirkel?
Vi har väldigt trevligt på våra träffar. Det är mycket skratt och livliga diskussioner. Alla är välkomna och det bjuds alltid på hembakad kaka och kaffe till självkostnadspris. Sedan pratar vi ju frimärken och stämplar också såklart!

5 kul fakta om frimärken:
  • Gul tre skilling banco är känt som ett av världens dyraste och mest berömda frimärke och har sålt för hemliga rekord summor de senaste 30 åren. De är faktiskt ett svensktillverkat frimärke! Som pga. feltryck blivit oerhört efterfrågat i frimärkssamlare kretsar.
  • Frimärken har använts sedan 1600-talet i Frankrike och i Sverige sedan mitten av 1850 talet. Innan dess användes ett brevhuvud med en valör i riksdaler så kallade icke frimärke.
  • De tidigaste frimärkena utgavs i ark utan perforering mellan de enskilda frimärkena.
  • Det är en myt att allt gammalt är värt mycket pengar. Men se t.ex. frimärken med motiv på Oscar II som trycktes i miljarder upplagor och idag inte är värt mer än det historiska perspektivet.
  • Tidigare fick man endast avbilda personer (om de inte var kungligheter) när de var avlidna.

Föreningsinformation:
Grundade år: 1941 i januari
Antal medlemmar: 35
Finns i: Trelleborg
Vill du bli medlem? Då är det bara att komma till ett av studiecirkels tillfälle.  Träffarna under våren är 21/2, 18/4, 21/3, 16/5 kl. 18.30 på Studieförbundet Vuxenskolan, CB Friisgatan i Trelleborg.

Missa inte Filatelistföreningens utställning på Molekylen under våren!
Vernissage 25/4 kl. 15.00
Utställningen pågår fram till 23/5 
Öppet måndag, tisdag, torsdag 10.00-14.00