Tillbaka

Asta – en glad 90-åring

Januari 2017 fyllde Asta Franzén 90 år, en veteran inom Studieförbundet Vuxenskolan. Hon har varit cirkelledare i 52 år. Genom åren har det blivit många cirklar med totalt 3497 deltagare.

På 1960-talet var Asta med och startade LIS i Broby. Hennes far tillverkade vävramar och Asta fick en av honom och var därmed tvungen att lära sig väva och det gjorde hon 1962 och två år senare var hon ledare i bildvävnad vilket hon är än i dag. 

När Studieförbundet Vuxenskolan bildades 1967 arbetade hon som studieorganisatör. På den tiden var det övervägande hantverkscirklar som var populära; såsom träslöjd, batik, konst-och prydnadssöm, porslinsmålning, keramik och knyppling.

Alla cirklar som Asta startade tog så mycket tid att hon slutade som studieorganisatör och blev cirkelledare på heltid. Numera är inte trycket på bildvävnadscirklar så stort men det kommer en och annan yngre deltagare till cirklarna.

På frågan om vad som är det bästa med att vara cirkelledare svara Asta  att det är glädjen att få lära ut ett värdefullt hantverk men också att träffa olika sorters människor och det kamratskap det medför. Asta har alltid upplevt det meningsfullt och trevligt att åka iväg till sina kurser.

Ett eget arbete har Asta alltid uppsatt i sin vävram, för tillfället är det ett motiv av Nils Holgersson som sitter på Akkas rygg.

Nils Holgersson var också den första teaterroll Asta hade som 4-åring i IOGT-lokalen i Linderöd. Därefter har hon alltid medverkat i teatrar och revyer och tillsammans med sin f.d. man medverkade de i föreställningar på ett 100-tal  platser/säsong.

Asta är aktiv i Rickarums byateater som har en teaterföreställning varje sommar. Fortfarande får hon förfrågningar om att delta i föreningssammanhang och liknande tillställningar, vilket hon gärna tackar ja till.

På frågan om hur det känns att fylla 90 svarar Asta med ett skratt att hon inte begriper det riktigt. För att hålla sig i form simmar hon två gånger i veckan, dansar square dance, spelar teater och är cirkelledare. Därutöver finns engagemang i Teaterföreningen och i Lions.

Asta känner tacksamhet mot Studieförbundet Vuxenskolan, där hon fick starta med att hålla i en studiecirkel, och att det sedan har rullat på och blivit många cirklar i över 50 års tid.

Vi på Studieförbundet Vuxenskolan är också tacksamma för förmånen att ha Asta ibland oss och vi önskar henne en fin 90-årsdag.  

Foto: Karin Rügheimer
Uppdaterat 2017-09-18