Tillbaka

Rädda världen - skaffa egen biodling

På grund av väder som inte gynnar binas produktion av honung har skördarna legat under snittet de senaste två åren. Den svenska honungen riskerar att ta slut och ersättas av import.

De senaste två åren har honungsskörden legat på ca 30-40% av tidigare års skördar på grund av ogynnsamt väder. Detta medför att importerad honung blir allt vanligare. Den stora faran är inte bara det större avtrycket på klimatet via större transportsträckor och andra krav på produktionen. Det får inte glömmas bort vilket fint arbete med pollinering bina utför och hur viktigt detta är för vår flora.

Det du själv kan göra för att hjälpa till är såklart att bara köpa lokalt producerad honung, vilket är stort i sig. Men du kan också skaffa din alldeles egna biodling. Vi hjälper dig att komma igång.
Våra omåttligt populära kurser i biodling är inte bara bra för den personliga utvecklingen utan för hela världen!

-Vi har både kurser för nybörjare och mer erfarna odlare, intensivkurser och helgkurser, kvällstid och dagtid. Säger Ulla-Karin Gripenstam, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms län.
- Kursledaren går igenom biodlingens förutsättningar, nytta och nöje, historik och utveckling, binas bostäder, deras utrustning och mycket mer.

Kurserna är väldigt populära men fortfarande finns enstaka platser kvar till kursstart i maj. Passa på att anmäla dig till höstens starter!

Källa: Jordbruksaktuellt, 31 januari 2017