Tillbaka

Träffpunkt för ensamkommande

Det är fredag kväll och vintermörkt i Stockholm. I Vuxenskolans lokaler vid Hornstull är det som vanligt full aktivitet. Men det som försiggår är extra viktigt för besökarna. Här har det skapats en träffpunkt för dem som kallas ensamkommande flyktingungdomar. I kväll har ett 30-tal tjejer och killar sökt sig hit.

På plats finns även Vuxenskolans projektledare, kursledare och volontärer. Flera talar något av de ensamkommandes språk och kan fungera som tolkar. Ungdomarna är 15 år och uppåt. De flesta har varit här förut och det är en glad stämning, även om allvaret är nära i många samtal.
Idag bjuder organisationen Vi Unga på flera workshops; dans, armbandstillverkning, toastpimpning och inte minst introduktion till beatbox – något som lockar till många skratt när tolkarna ska översätta.
– Vi vill erbjuda glädje, säger Chabnam Koistinen på Studieförbundet Vuxenskolan.
– Det här är ungdomar i en svår situation och som dessutom ofta haft traumatiska upplevelser under sin flykt.
Hos Vuxenskolan finns möjlighet till läxhjälp och introduktion till svenska och samhällskunskap för dem som ännu inte fått skolplats. Men även musikproduktion i studio, dansklasser och olika workshops. Vissa fredagar har de varit på olika studiebesök. Tanken är att de ska få möta platser de inte hade kommit till annars.

Musik i studio
Anthony Fält är musikansvarig i studion och möter ungdomarna varje fredag.
– Vi brukar jobba med cirka fem personer i varje grupp. Nu har de vant sig och vet hur det funkar. Ibland känner de varandra från boendet och kan peka på någon och säga ”han kan sjunga” eller ”hon kan spela”, berättar Anthony Fält.
– De vill ofta jobba med musik från sina hemländer. Jag har fått mixa helt annan musik än jag är van vid, det inspirerar mig som musiker!
– Det coolaste var när en kille från Eritrea började sjunga på ett lokalt språk som inte de andra kunde. Det var helt fantastiskt, en stark och ovanlig musikupplevelse för mig.
– Efteråt brukar jag skicka dem en färdigmixad musikfil. Det är alltid lika uppskattat.
Ger vidare
Shakeb Rasooli är en av volontärerna. Han kom själv som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan när han var 16 år gammal.
– Det var jättesvårt så jag vet vad de går igenom. De kommer hit och vet ingenting, systemet här är helt annorlunda än det i Afghanistan.
Shakeb Rasooli arbetar idag som IT-tekniker i Sigtuna kommun.
– Jag är glad att vara volontär och skulle vara mycket stolt om jag kunde hjälpa någon av de ensamkommande ungdomarna. De måste hitta sin egen väg i livet!

Allteftersom kvällen lider blir det mer och mer musik. En av volontärerna sjunger. Till slut tänder ledarna klubbljuset och discot är ett faktum. En stund i dans och glädje. Sedan är klockan åtta och ungdomarna återvänder till sina boenden.

Asylverksamhet
Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm har studiecirklar för asylsökande, ett regeringsuppdrag som startade 2015. Studiecirklarna ger en introduktion i svenska och samhällsorientering och genomförs i Vuxenskolans lokaler samt i samarbete med Kista Träff. För unga asylsökande finns en särskild träffpunkt som beskrivs i artikeln. Under 2016 förväntas 1 000 personer delta.