Tillbaka

Upp med statusen för dans i allmänhet

Foto: Martin Agfors Text: Annelie Larsson

Redan som trettonåring klev Stina Helmers in genom Dansverkets dörrar för första gången. Då som elev i jazzdans. Idag arbetar hon som cirkelledare och verksamhetsutvecklare inom dans och med fokus på unga. För henne är det klart största drivet att se andra växa.

- Det låter lite klyschigt, men faktum är att jag får så mycket energi av att se andra människor komma framåt.
Det är så speciellt att få vara delaktig i någon annans utveckling på det vis som jag får, säger hon. I sitt arbete som verksamhetsutvecklare ligger hennes brännpunkt just där. Stina vill ge fler unga möjligheten att upptäcka och ta del av vad dansen kan erbjuda. Under nästa år siktar hon på att dra in fler till verksamheten.
- Dansverket går bra rent ekonomiskt. Men det viktigaste för mig då jag tänker på att nå ut till fler är inte vinstsyftet utan det allmänbildande syftet. Jag vill inte bara hitta unga som alltid drömt om att dansa, utan även de som idag lever längre ifrån de givna omständigheterna. Jag vill hitta nya strukturer och vägar för att öppna dessa dörrar för
fler, säger hon.

Handlar om tycke och smak – och så mycket mer
När Stina pratar om sitt arbete är det inte svårt att se hennes eld. Hon berättar livligt och medryckande om allt det som dansen medför, om att det är så mycket mer än bara steg ihop – och steg isär. Hon beskriver dansen som ett forum för uttryck av känslor, sinnesstämningar och som något kraftfullt stärkande.
- Jag vill under nästa år arbeta med att höja statusen för dansen i allmänhet. Att titta på dans är som att titta på det mesta inom kultur- det handlar om tycke och smak. Vad jag vill visa är att dansen innebär så mycket mer än bara det visuella. Vi jobbar ju framåt med styrkor som självförtroende, samhörighet och samarbete. Sådant kommer kanske
inte alltid fram under en halvtimmes föreställning, förklarar hon och förtydligar att hon vill att folk ska se på Dansverkets verksamhet i Huddinge som något som erbjuder så mycket mer än bara snygga föreställningar. När det gäller kombinationen praktiskt och teoretiskt som hennes arbete erbjuder så är Stina mer än nöjd.
Hon menar att tiden ute i verksamheten som cirkelledare ger henne en ökad förståelse för var fokus ska ligga då hon utvecklar verksamheten på kontoret.
- Det är en sådan tillgång för mig att få vara ute i verkligheten och se behoven i strukturen direkt. Jag behöver vara kreativ konstant i mitt arbete som verksamhetsutvecklare och jag vill hela tiden hitta nya vägar fram, runt eller genom, säger hon säkert.

Ett öppet sinne och flexibilitet
Stina förklarar att det är lättare för henne att utföra sitt uppdrag då hon hela tiden arbetar tillsammans med sin målgrupp och får nya influenser via den kanalen. Ett öppet sinne och att våga göra saker på olika sätt är centralt i hennes tänk.
- Jag har ju alltid en planering för en danslektion, men det är inte alltid vi går efter den. Eleverna själva har massor av idéer och tankegångar som kan göra att lektionen tar en helt annan riktning än jag tänkt från början. Att kunna svänga med det är en stor del av vad som för mitt jobb framåt – att vara öppen för att verkligen lära sig något i mötet
med andra. I det fortsatta arbetet finns även en förhoppning om att hitta och skapa nya möten mellan SV:s olika aktiviteter för barn och unga. Jag tror att våra verksamheter skulle må bra av att träffas och lära av varandra.