Tillbaka

Väljer du vad du ska göra, när och med vem?

Många människor med funktionsnedsättning gör inte det.

Lina är 33 år och bor i en gruppbostad. Hon får välja en fritidsaktivitet i veckan. Fler aktiviteter klarar inte personalen på gruppbostaden av att hantera, kanske på grund av tidsbrist. Visst gör hyresgästerna i gruppbostaden och personalen aktiviteter tillsammans ibland men de passar inte alltid för Lina. Ofta får hon inte välja eftersom aktiviteten måste passa alla.

De som bor i gruppbostaden har olika intressen. Jesper vill helst av allt gå på fotbolls- och hockeymatcher, Sara älskar att gå på stan, Hampus tycker om att umgås med andra och David skulle vilja lära sig läsa. Personalen brukar föreslå gemensamma långpromenader. Lina promenerar gärna men två personer är rullstolsburna och en har problem med sina knän så promenaderna blir alldeles för korta och långsamma för henne.

Lina tycker om alla i gruppbostaden men de är inte hennes kompisar. De har bara blivit placerade i samma gruppbostad. Lina har inte heller valt personalen. Egentligen har Lina inga kompisar. Det är svårt med sociala relationer. Lina behöver stöd för att kunna använda en telefon eller ta initiativ till att bjuda hem någon på fika. Lina kommer sällan själv på något att göra och blir ofta sittande framför tv:n.

En sak har Lina valt. Varje torsdagskväll deltar hon i studiecirkeln ”Smaskigt och nyttigt” hos Studieförbundet Vuxenskolan. En färdtjänst-taxi kör Lina till kurslokalen. Hon tycker om att komma dit. I studiecirkeln bestämmer deltagare och ledare tillsammans vilken mat de ska laga och vad de vill lära sig om hälsosam mat. Varje tillfälle avslutas med en gemensam måltid. Flera cirklar pågår samtidigt och många rör sig i lokalerna. En grupp har yoga för pensionärer, en grupp tonåringar dansar breaking och några grupper lär sig svenska. Alla hälsar på varandra och ofta blir det samtal och skratt kring borden vid kaffeautomaten.

Lina har valt att gå just den här studiecirkeln för att hon är intresserad av både hälsa och matlagning. I cirkeln träffar hon andra med samma intresse. De delar kunskaper och erfarenheter med varandra. Lina är stolt över att ha en aktivitet som hon klarar av på egen hand. Det enda personalen behöver göra är att beställa taxi till och från cirkeln och se till att Lina kommer iväg och hem igen. Om hon ska vara ärlig är det skönt att få lite ”egen tid”, utan att ha de andra hyresgästerna och personalen nära inpå hela tiden. Om Lina fick välja skulle hon också gärna gå en studiecirkel i orientalisk dans och en samtalscirkel om kärlek och relationer.