Kungen av Brattforsheden tipsar!

”Den late vandraren”, Lennart Svensson, är en van guide på Brattforshedens vandringsleder och det han inte kan om Brattforsheden och istiden är inte värt att veta! Här delar han med sig av lite tips och kunskap:

Vad får en absolut inte missa på Brattforsheden?

Ett måste på Brattforsheden är vandringslederna runt Kittelfälten. Det får man inte missa. Det är så nära istiden en kan komma med alla dödisgropar. Groparna kallas kittlar, eftersom de förr i tiden  trodde att det var jättarnas kittlar. Det finns ett femtiotal dödisgropar här, de minsta är bara några meter och de största är vattenfyllda. En av de vattenfyllda är ”Hulkens tvättfat” (skratt) – vattnet är grönt! Skämt å sido, även om det inte är Hulken som färgat vattnet så har vattnet en turkos ton.

Om en barnfamilj vill ge sig ut och vandra, vart är det då bäst att bege sig?

Det är också Kittelfälten. Vid Stegelviken finns ett bra informationsställe med grillplats och handikappvänlig toalett. Därifrån går det bra att ta sig fram med barnvagn till de första tjärnarna. Även rullstol går bra första biten. Det är skyltat från väg 63, sväng av mot Kittelfältet och parkering södra, för att börja din vandring vid Stegelviken.

Är det en spänstig familj som vill ha lite utmaning så rekommenderar jag Lungälvsravinerna. Där är det mycket uppför och nedför. Naturen där är tvärtemot den på Brattforsheden, i Lungälvsravinerna är det snudd på ”regnskog”, med mycket artrik växtlighet. En följer Lungälven på denna vandring. I den finns för övrigt den fredade flodpärlmusslan!

En annan fin vandring är Vildmarksleden mellan Molkom och Mangen! Ett tips är att ta bussen till Mangenbaden och gå till Molkom, höjdskillnaden är 100 m och går du från Mangen till Molkom får du höjdskillnaden med dig.

Vildmarksleden har Lennart skapat och den går mellan Molkom och Mangen, på det viset binds Molkom samman med vandringslederna på Brattforsheden.

Länk till karta och info om vildmarksleden:  https://karlstad.se/Jamfor/enhet/?unit=637097a3f4ff4d4cb5a9171717973896

Att Lennart kan så mycket om Brattforsheden kan vi tacka hans fru för. Det var nämligen hennes idé att Lennart skulle ta med sig släkt och vänner ut på en vandring på Brattforsheden en midsommardag i mitten av 1970-talet. Sen dess har det bara rullat på med vandringarna som nu blivit väldigt många!

Foto: Peter Andersson