Tillbaka

Nya idéer ger energi

POP! Power Of Pink och bildningsresa i Brighton. Vegansk mat i en bokhandel och Pinglish var bara några av sakerna som mötte oss där. För nätverkande kvinnor finns inga gränser. 

Den 22 oktober gav sig nio förväntansfulla kvinnor av från Landvetter mot Brighton i England. Där skulle vi under fyra fullspäckade dagar få ta del av människors vilja, engagemang, styrka och envishet när det kommer till att hjälpa och stötta asylsökande, invandrare och kvinnor. Vi åkte dit med förhoppningen att lära oss mer av varandra, se hur de arbetade i Brighton, få inspiration och nya idéer om saker vi kan göra i Uddevalla och att svetsas samman som en grupp. Vi fick allt det där, och lite till! berättar Emma Rossvik 

Under 2017 startade vi en kvinnogrupp i Uddevalla där Svenska kyrkan, Studieförbundet Vuxenskolan och Uddevalla kommun började samarbeta för att kunna erbjuda föreläsningar och träffar för kvinnor i Uddevalla. Under början av 2018 hade vi en vilja att göra så mycket mer och ett arbete för detta startades. I augusti började jag planera och kontakta människor och organisationer i Brighton som vi skulle kunna besöka. Vid det här laget hade vår grupp utökats med kvinnor från Tehus FyrbodalSomaliska föreningen Hilaac och till sist Islamska Centret Uddevalla.

 

Borgmästare i Brighton, Dee Simson

Väl i Brighton träffade vi först MEP (Migrant English Project), som höll till i en bokhandel/café varje måndag med volontärer för att lära ut det engelska språket. De fick även matvaror donerade varje måndagsmorgon och ett team tillagade den veganska maten i det lilla köket, för att sedan bjuda på lunch till alla som kom för att studera. Helt gratis! Senare blev vi varmt välkomnade av borgmästaren i Hove City Town Hall och en välinformerad presentation av tre nyckelpersoner inom migration i kommunen. 

Där väcktes många av de idéer som vi nu vill genomföra i Uddevalla genom spännande och rörande projekt som de genomfört. Vi blev sedan inbjudna till ett underbart knytkalas på ett café inte så långt därifrån där stämningen var underbar! Liv, skratt, rörelse och underbar mat. Många nya bekantskaper knöts och det var nio mycket trötta kvinnor som kröp till sängs sent på måndagskvällen.

 

Ny dag och nya intryck

På onsdagen besökte vi The Jubelee Library och The Network of international women som hade sin veckoträff där de syr och andra hantverk samtidigt som de pratar engelska. Vi fick sedan en rundtur av biblioteket och hamnade i rummet med böcker från andra kulturer och på andra språk. Där hade vi också tid att svara på frågor om hur vi arbetar i Sverige, om hur SV är uppbyggt och fungerar, regler och ekonomiska frågor som de hade. Det var mycket givande och även om vi har många saker gemensamt mellan länderna så är det även mycket som skiljer oss åt. Det var viktigt att lyfta och det kändes som att vi har det bättre när det kommer till den ekonomiska hjälpen för flyktingar än England.

 

Rättsstöd och pinglish på schemat 

På kvällen besökte vi Voices in Exile, en organisation som arbetar med den lagliga hjälpen som asylsökande och invandrare kan behöva såsom hjälp med att fylla i ansökningar, rådgivning bland annat. Där fick vi än en gång se vad de skärpta lagarna och den åtdragna budgeten faktiskt innebär för de drabbade. Det kostar enormt mycket att få den här hjälpen, om det inte vore för dessa organisationer som kan hjälpa till. I lokalen precis bredvid var vårt sista möte för dagen, där träffade vi människorna bakom The Brighton tennis table club. Vi fick prova på att spela och det var både härligt och roligt att röra på oss! Vi satte oss sedan ner för att höra mer om arbete de gjorde med allt från Pinglish (spela pingis och lära sig engelska) till olika grupper för äldre, de som gått igenom cancerbehandling, autistiska barn, barn med funktionsvariationer och mycket annat.

 

Tiden går så fort 

På vår sista dag träffades vi på ett galleri där de arbetar med samhällsnära frågor och lokala artister och sedan begav vi oss till den största moskén i Brighton för att höra mer om hur deras stora kvinnoverksamhet fungerar, hur de organiserar sig och samarbetar. Det var härligt att träffa så många starka kvinnor som lade ner så mycket av sin tid och engagemang för att göra det bästa för hela familjens delaktighet. 

- Allt som allt var det en underbar resa. Vi blev så välkomnade och omhändertagna överallt av underbart varma och trevliga människor. Ett minne för livet och som grupp, som ett startskott för samarbetet och POP! Power och Pink i Uddevalla var det ovärderligt. Nu är det bara det hårda arbetet kvar, och det ska bli oerhört roligt, säger Emma med ett leende!

Emma Rossvik
Verksamhetsutvecklare