Tillbaka

Connecting people - Marlene & Bengt <3

I vår verksamhet på Studieförbundet Vuxenskolan träffas människor varje dag. Vi bjuder på fantastiska mötesplatser där människor med gemensamt intresse kan utvecklas tillsammans. Ibland leder dessa möten till livslång kärlek eller vänskap.

-I vårt hantverkshus vid Restad Gård i Vänersborg samlas allt hantverk under ett och samma tak. Där träffade jag Bengt för första gången, berättar Lena Bark.

Över 40 års erfarenhet som lärare i silversmide

Bengt Ankartoft är verkligen ingen duvunge inom silversmide. Hans första kurs i silversmide hade han redan 1979 på Billströmska Folkhögskolan, Tjörn. Redan då var han intresserad av att ta in naturen i sitt silverskapande, vilket han sedan dess har utvecklat och fördjupat. Bengt hade hantverket som gemensamt intresse med sin dåvarande fru, Marie-Louise. Hon var en mycket skicklig keramiker som tragiskt gick bort 2007. Tack vare deras gemensamma intresse så var det gott om hantverkssnack hemma hos dem, vilket också ledde till många gemensamma utställningar. Paret hade en stor umgängeskrets och gjorde det mesta tillsammans.

Efter Marie-Louises bortgång  arbetade Bengt med silver och höll studiecirklar, det hjälpte honom att skingra tankar och bearbeta sin sorg.

After work och silversmide

Marlene Krüger och Bengt träffades ett par år senare på en After Work. Marlene berättade att hennes stora intresse var silversmide och Bengt bjöd in henne till sin verkstad. En vänskap växte så sakteliga fram dem emellan. Vänskapen utvecklades vidare och idag är Marlene och Bengt sambos. I deras gemensamma hus har de dessutom installerat en silververkstad där de kan smida dygnet runt.

-Här kan vi verkligen prata om hur en studiecirkel och ett gemensamt intresse för hantverk kan utveckla personer på flera plan. Idag vill de båda inkludera naturen i sitt skapande som t.ex. Bengts vackra äpplen och päron. Ett ledord för de båda är ”Frihet att skapa ger glädje” , berättar Lena.

GALLERI3

Intresset har lett till utställningar på GALLERI3 i Vänersborg. Galleri3 driver Bengt ihop med konstintresserade vänner. Det har utvecklat sig till en naturlig mötesplats för konstintresserade. De har haft separatutställningar på bland annat  

  • Älvkultur
  • Konst och slöjd i Vänersborg
  • Konstgillet Vänersborg
  • Handkraft Trollhättan
  • Konsthallen Vänersborg
  • Västra Tunhem församling  

Marlene är även med i föreningen Klöver o Timotej som också driver en hantverksbutik i Vänersborg. Där får många hantverkare en chans att sälja sina alster.

Alla borde ta chansen att arbeta med händerna

Hantverket är vilsamt och meditativt. Oro och stress får vika undan då hantverket kräver all koncentration för att resultatet skall bli bra. Kom gärna och prova någon av alla Studieförbundet Vuxenskolans studiecirklar. Vem vet vad det kan leda till...

Lena Bark

Hitta ditt hantverk här

 

Publicerad av  Therese Johansson Kläth 2020-05-13